Operace šťítné žlázy

Dobrý den,doporučila jste mi,abych si nechala žlázu raději vyndat..co to pro mě ale znamená..budu muset brát už pořád hormony,nebo se to tím vyřeší..? Je mi 33let a už fakt nemám čas čekat zda to odezní samo,chtěla bych děti.A čím bych sobě i miminku ublížila,kdybych otěhotněla teď? Moc vám děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud se štítná vyoperuje, je nezbytné brát hormony štítné žlázy doživotně. Pokud ne, stejně budete muset užívat nějaké léky, abyste ji udržela "na brzdě". Při hyperfunkci štítné žlázy je problém v tom, že léky, které se užívají na snížení funkce štítné žlázy, procházejí placentou a mohou tak blokovat funkci štítné žlázy plodu. A to je samozřejmě velký problém...hrozí porucha vývoje plodu, kretenické trpaslictví. Propycil sice neprochází v takovém množství a je v graviditě povolen, ale jen do určité dávky. Thyrozol se v graviditě a během kojení používat nesmí vůbec.A pokud byste zůstala bez léčby, pak byste nejspíš neotěhotněla vůbec nebo hrozí potrat či předčasný porod, navíc v případě hyperfunkve štítné žlázy rizikový z hlediska například srdečních arytmií. Já osobně bych to neriskovala. Příjemný den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: