Operace štítné žlázy

Dobrý den, doplňuji výsledky k předchozímu dotazu - je-li nutné odstranit štítnou žlázu při následující léčbě a výsledcích: (uvádím postup onemocnění i léčby od minulého roku podle zpráv z nemocnice - diabetolog vyjádřil víceméně podivení se nad tím, proč nebyly po srovnání výsledků léky vysazeny) 06/02/2012 Pacientka diabetička l.typu ( od 11 měsíců věku), s nonproliferativní retinopatií, cca do podzimu 2011 slušně kompenzovaná, dále se objevuje pocit vnitřního třesu, nutnost navyšování dávek inzulinu pro dekompenzaci diabetu, ztráta menstruačního cyklu od 12/2O11. Od podzimu 2011 postupný vzestup váhy při stejné životosprávě cca 12kg obj. kůže jemná, nom. potivá, P pravid. 130/min, krk palp. tužší hmatné laloky bilat. tachykardie 90 -14O/min Sono štítné žlázy isthmus [mm]:2,5 PL:33,8 x17,4 x45,8 (14,1 mI), nehomogenní, mapovitě hypoechogenní, ohraničení slušné. LL:27,8xl4x44,9 (9,1 ml), nehomogenni mapovitě hypoechogenní, ohraničení slušné. průtoky bilat. norm. Ré: Difúzní struma ( hraniční), v.s,autoimunní TSH 0,007 mlU/l( (1l2o12), PRL norm. Ré: Primární hyperthyreóza dle kliniky a suprese TSH zahajuji léčbu Thyrozol 1O rng 1-O -1l2tbl denně 15/02/2012 Primární hyperthyreóza dle kliniky a suprese TSH Diabetes mellitus I.typu Hormony: S-TSH: 0,01 ; S-aTPO: 78 S-FT4: 48,23 ústup palpitací Thyrozol ,10 mg 3x1tbl denně + propycil Zx2tbl denně Po dobu 3 týdnŮ, pak snížit Propycil na 2x1tbl denně 19/03/2012 fT4 15,4 , bil., GMT norm., AsT 0,6, ALT o,8( nadhraniční), leu 6,9, ery S,4,objem ery 78, trombo 301 P pravid.88/min S-aTPO: 78 S-aTSH: 20,1 Dop. pokračuje Thyrozol 1o mg 3x1 tbl 28/06/2012 V chladnějším počasí křeče v nohou fT4 5,2, TSH nad 75 , glyk.Hb 52 (6/212) krk palp. měkké, homogenní laloky bilat., P pravid. 80/min, váha 70 kg TK 130/70 menses pravid., spont. iatrogenní hypotyreóza pokračuje ve snížené dávce Thyrozol 10 mg 1,0,0 tbl 3 týdny, pak přejít na střídavou dávku 1,0,0 a 1,0,1 tbl 15/08/2012 subuj. se cítí vcelku dobře, jen ještě více unavená, efluvium krk palp, tužší, homogenní laloky bilat., bez mechan. potží P pravid. 78imin. TSH 22,0 fT4 8,8 (812012) pokračuje ve snížené dávce Thyrozol 10 mg 1,o,o tbl 4x týdně, 1/2,o,o 3x týdně 28/11/2012 Ré: Primární hyperthyreóza autoimunní (aTSH 20 )- 2/2012 Diabetes mellitus I.typu TSH 5,4, fT4 14,2 ( 11/2012) pokračuje ve snížené dávce Thyrozol 10 mg 1,0,0 tbl 4x týdně, 1/2,0,0 3x týdně 19/07/2013 Primární hyperthyreóza autoimunní ( aTSH 20)-212012 Diabetes mellitus l.typu Sono štítné žlázy isthmus [mm]:2,6 PL: 30,6 x 14,9 x 49,1 11,7 ml), nehomogenní, střídání hypoechogenních a normoechogenních okrsků - těch většina pod obrazem mikronodulace, ohraničení laloku dobré, LL:27,5 x 12,9 x 49,1 (9,1 ml), téže struktury, echogenity a ohraničení. Ré: obraz hyperplastické autoimunní tyreopatie. subj. se cítí dobře, DM komp. na inzulinoterapii. P pravid.88/min (pozátěži), TK 110/80, váha 62,5 kg-. fT4 16,0 ,fT3 4,9, TSH 2,8 (712013) pokračuje Thyrozol 10 m9 1,0,0 tbl 4x týdně, 1/2,0,0 3x týdně, kontrola fT4,TSH , antiTSH, aTPO , Ca,P v séru za 3 měsíce + výpis pro chirurga. Děkuji za odpověď Dana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vedení Vaší léčby je poměrně netypické i z mého pohledu. Léčba by měla sice i při normalizaci hormonálních hodnot trvat alespoň rok, aby se snížilo riziko recidivy nemoci, obvykle se ale přidávají hormony štítné žlázy, aby se předešlo jejich poklesu pod normu (jak k tomu došlo u Vás). Dávky Throzolu se udržují malé. Operaci indikujeme většinou v případě, že se nedaří utlumit funkci štítnice (což ale nebyl Váš případ), nebo v případě, že pacientka plánuje těhotenství. Z mého pohledu měla být dávka Thyrozolu v průběhu prvního roku léčby postupně snižována až vysazena, pokud by to průběh nemoci dovolil. Co se týče operace, jednoznačnou indikaci pro ní nevidím. Uvažovala bych o ní teprve tehdy, pokud by se teď nepodařil pokus o postupné vysazení Thyrozolu. Neznám ale Vaše plány a nebyla jsem osobně u Vaší léčby, je obecně problematické jednoznačně posuzovat práci kolegů. Každopádně držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x