Operace štítné žlázy ano či ne?

Dobrý den paní doktorko, od začátku roku 2009 se léčím na hyperfunkci št.žlázy, moje diagnoza je dá se říct dva roky stejná a to oční příznaky negativní, měkká drobná difuzní struma obou laloků, třes O, kůže přiměřená, menses pravidelné. TSH 0,O2; FT4 volný 18,9 atd. střídavě. V prosinci minulého roku jsem porodila bez problémů holčičku a to za častého sledování srdíčka plodu kvůli užívání propycilu. Po porodu jsem prášky Propycil zapomněla uživat, uvědomila jsem si to až ve chvíli, kdy jsem začala mít návaly a začaly se mi mírně třást ruce. Navštívila jsem ihned lekaře a jako malé dítě jsem mu řekla jen, že se cítím divně, ale to že jsem zapomněla užívat prášky jsem neuvedla. Dnes bych zase ráda otěhotněla, ale lékař čekal dlohou až se mi srovnají hodnoty a nyni mě posílá na úplné odstranění št.žlázy, díky tomu že se vlastně po porodu nemoc opět vrátila (ale já neužívala propycil). Nyní jsem byla pár týdnů v úplném klidu a hodnoty se dostaly na TSH 0,24; T4 volný na 15,6. Na operaci bych tedy měla jít co nejdříve, dle rady mého lékaře, pač je dobré mít hodnoty v pořádku při zákroku. Můžete mi prosím Vás poradit, jestli je opravdu nezbytné št.žlázu odstranit? Mám spoustu známých, kteří se též lečí s hyperfunkcí a mají 2 a více dětí a original :-) št.žlázu též mají. Navíc příznaky jako je nespavost, nervozita, svalová slabost, nesnášenlivost tepla nemám, nic takového, cítím že mi někdy bije srdce v noci rychlým tempem, ale to je vždy spojené s nějakou vypjatou situací. Můžete mi prosím poradit? Děkuji Vám mnohokrát. Ráda bych pořídila v co nejbližší době sourozence mé dceři, tak bych se chtěla co nejdříve rozhodnout. D

Odpověď odborníka:

Dobrý den, zda operovat nebo neoperovat vám asi poradit nedokážu.Toto rozhodnutí je zcela na vás. Vždy je nutno přihlédnout k mnoha okolnostem počínaje sonografickým nálezem, vývojem nemoci, stářím pacienta atd. Vždy to se svými pacienty (tedy s těmi, kteří chtějí) velice podrobně proberu, zvážíme všechna pozitiva a negativa, ale konečné rozhodnutí nechávám vždy na pacientovi.Z vašich informací mi ani není jasné, jaký typ onemcnění štítné žlázy vlastně máte..jestli Graves_basodovovu thyreotoxikozu nebo jinou formu hyperfunkce. Užívání thyreostatik v graviditě a v době kojení není samozřejmě ideální, ale za častých kontrol to lze. V těhotenství k recidivě nemoci nejspíš nedojde, ale s velkou pravděpodobností tomu tak bude několik měsíců po porodu (v případě, že se jedná o autoimunitní poruchu). Každá další recidiva s sebou nese vyšší riziko komplikací. Navíc ani dlouhodobé užívání thyreostatik není příliš zdravé. Takže paušálně se doporučuje operovat, pokud se štítná žláza nezklidní sama. Více vám k tomu asi v tomto okamžiku a s tím málem, co o vás vím, nedokážu říct. Hezký den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x