Operace štítné žlázy nutná nebo ne?

Dobrý den, v roce 2009 mi zjistili susp.tyreoaptii-diagnostikována hraniční struma s uzlem v P.laloku-real.obvyklý vyě.program,vč.provedení FNAB se zdá benigní koloidní uzel a dop.supresní terapie L-T4+ pravidelné kontroly á 1/2 roku při posl.kontrole 16.7.2014(á 6,5m.)-výška 161,2 cm,hmotnost 51 kg,BMI 19,6,t.j. štíhlá,prop.,št.žl.lehce hmatná na štíhlém krku,uzliny0,ost.int.nález v normě,TK100/50 z vyš.UZ štítné žlázy-v kaudální třetině P.laloku dorsálně je lehce hypoechogenní uzel vel.7x8x10 mm,jemné textury s anechog.stěnousíly 1mm,vaskularizace hlavně na povrchu.Celk.volum 9,4 ml,t.j.nezv. S-TSH r: 1. 0800 mU/1, S-ft4 r:14.89 pmol/l kalcitonin-méně než 1,0 (protil.negat.) ZÁ:uzel v P laloku štítné žlázy doporučení z našeho hlediska Euthyrox 50 tbl.1/2-0-0/den,výhledově v plánu pravostr.hemityreoidektomie.Prosím o vysvětlení moje doktorka mi to vysvětluje názvami kterým nerozumím ted mi zmenila davkování a to po,stř,pá celou pilulku a ve zbytek dní půlku chci se zeptat jestli postupuje dobře a jestli je nutná operace na kterou mě v lednu posílá do Motola na odstranění p.laloku a prý výsledky z punkce nemají,protože bylo málo vzorků.a také jestli budu moct po operaci mluvit a polykat děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, samotný nález na štítnici není nijak alarmující, nicméně z tohoto nálezu nemohu posoudit, jestli se daný uzel například nezvětšuje. Operace byla indikována nejspíš z toho hlediska, že jste hodně mladá a paradoxně v nižším věku jsou uzly o něco nebezpečnější, nežli později. Navíc se předpokládá, že je před Váma spousta let života, ve kterých je poměrně velká pravděpodobnost, že se uzel může zvětšovat a dělat komplikace. Proto se doporučuje uzel vyndat a těmto komplikacím tak předejít. Cytologii děláme sice vždy, ale jak jste sama zjistila, ne vždy je možné se na ní plně spolehnout. Co se týče samotné operace, v dnešní době se hodně dbá na to, aby se předešlo komplikacím typu ztráta hlasu, takže toto riziko je myslím si minimální. Přechodné hlasové či polykací obtíže po operaci pacienti někdy mají, ale spíše jako důsledek intubace, která je během zákroku nutná (dojde k podrážední hlasivek). Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: