Operace zvětšené štítné žlázy bez potíží

Dobrý den, prosím o radu. Byla jsem na doporučení krčního lékaře (boulička na krku) poslána na sono a následně na endokrinologii. Zde mi lékař sdělil, že mám hodně zvětšenou štítnou žlázu a je nutná okamžitá operace. Udává LL do 20 ml. PL 15 ml, isthmus rozšíře na 12 mm, imprese patrná.Žádné potíže spojené s poruchou štítné žlázy nepociťuji. Lékař mi situaci moc nevysvětlil. Otázky mě napadly až následně. Je operace opravdu nutná a co když ji nepodstoupím, co mi hrozí? Moc vám děkuji za odpověď. A. Pospěchová

Odpověď odborníka:

Dobrý den, normální objem štítné žlázy u žen je do 18 ml, Vy máte 35ml. Tudíž je patrné, že Vaše štítnice je opravdu hodně zvětšená. Vzhledem k uspořádání krčních struktur a blízké přítomnosti hrudního koše není možný libovolný nárůst objemu žlázy, jelikož časem dojde k útlaku jícnu a dýchací trubice. Operace je vhodnější a také méně zatěžující v době, kdy ještě tyto komplikace nenastaly. Pokud nemáte obtíže, asi bych netvrdila, že operace je nutná okamžitě, nicméně, se jí výhledově nevyhnete. Je nutno brát v úvahu také to, že člověk obykle nestárne do zdraví, ale spíše se přidávají různé nemoci, které by mohly daný výkon ještě víc zkomplikovat. Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Uzly | Od: Miroslava Makuchova | 9.8.2016 00:18
Můj nález je..Stitna žlázy asymetrické
konfigurace, ostře ohraničena ,pravý
lalokem 15×11×43mm,levý lalokem
cca37×22×80mm,jeho dolní pól
prominuje častečne retrosternalne.V
pravém laloku drobný zmitny
hypoechogenni uzlik 4×4×2mm,levy
lalokem je tvořeny několik
isoechogennimi uzly lehce
nehomogenního struktury do velikosti
37×36×22mm.Po biopsii me poslal
lékař domu ,pak mi prisli vysledky
emailem ze je vše v pořádku .Uz pres
pul roku stále chodím na plicní s
problémem ze nemohu dýchat a velmi
se zadychavam.Proběhla vyšetření
srdce ty byly v pořádku a na plicní také
vše v pořádku .Stále se dusím a mám
pocit tlaku v krku.Po komentářích co
zde čtu by zo vlastně mohlo být
způsobeno utlakem .Už jsem se
objednala k jinému endokrinologovi ale
lhůta je až v říjnu a ka mám v noci pocit
že se udusim uz téměř nespím.
reagovat
re:Uzly | Od: uLékaře | 9.8.2016 16:44
Dobrý den,
děkujeme za dotaz. Aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, abyste dotaz
zkopírovala a vložila přímo do poradny na těchto
stránkách: http://www.ulekare.cz/poradna.
V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x