Operační přerušení nervu

Dobrý den pane doktore, dotaz se týká maminky (58 let), která byla 5 let léčena s velkými bolestmi zad (vystřelováním bolesti do pravé nohy, snížený cit prstů, podlamování nohy) na plotýnku (kapačky, rehabilitace, anestetika). Po 5 letech se maminka dostala k lékaři do Prahy, kde ji sdělili - dle magnetické rezonance, že to není plotýnka, ale nádor. Po okamžité operaci, která proběhla minulý rok, bylo vše v pořádku. Nádor nebyl maligní a bolest zmizela. Po zhruba necelém roce od operace se ji ale bolest vrátila (opět neustálé vystřelování do pravé nohy po straně stehna, podlamování při chůzi). Po kontrole se nádor nevrátil, jen ji bylo řečeno, že při vyjmutí nádoru, který byl značně rozrostlý se přerušil nerv (jinak to nešlo), který je prý nyní ,,odhalený,, a způsobuje jí tuto bolest. Jediné doporučení je braní opiátů - Tramal. Pokud by přestal působit, stačí říct, napíšou ji silnější lék. Mamka nemůže plně fungovat, každý den si musí vzít alespoň dva, aby přežila nejen v práci (má sedavé zaměstnání), ale aby mohla vůbec někam dojít a v noci se vyspat. Vidím to nerada, už jen pro to, že je to návykové. Je nějaká šance na zlepšení? Je možné něčím nerv zaobalit? Pomohla by nějaká další operace? Je mi jí hrozně líto a nechci aby takto žila v bolesti. Děkuji za jakoukoliv informaci. Přeji hezký den Eva

Odpověď odborníka:

Bez znalosti povahy nádoru ( neurinom?), jeho lokalizace, rozsahu, postiženého kořene se opravdu nejde validně vyjádřit. Nová bolest může být způsobena například výhřezem, pooperační fibrózou atd. Nevím co kolegové myslí odhaleným nervem , ale půjde zřejmě o velmi laické vysvětlení axonotmesy ( částečné přerušení nervu ). Tady bych ale předpokládal, že maminka by měla mít již od operace ztrátu citlivosti, brnění a poruchu hybnosti některých svalů. Pokud tyto potíže dosud neměla a po roce má nové potíže, pak se mi souvislost s prvotním problémem zdá méně pravděpodobná.

MUDr. Tomáš Vilhelm
MUDr. Tomáš Vilhelm

Specializace: Rehabilitace
Pracoviště: VERTEBRA

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Sportovní činnosti doporučované u astmatiků
Články: Sportovní činnosti doporučované u astmatiků
Stanovení diagnózy astmatu...
Nemoci nehtů (2. díl)
Články: Nemoci nehtů (2. díl)
Onychomykóza je mykotické...
Bechtěrevova nemoc může negativně ovlivnit i sexuální život
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Mykóza penisu: Pohlavní nemoc to není, ale přehlížet ji se nevyplácí!
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Tento nejčastější typ náhlé...
Trápí vás potíže s močením? Příčinou může být rakovina prostaty!
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Karcinomy štítné žlázy
Články: Karcinomy štítné žlázy
Karcinom štítné žlázy je...
Když střevo nefunguje tak, jak má...
Články: Když střevo nefunguje tak, jak má...
Crohnova nemoc patří spolu...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x