Operativní vyjmutí uzlin

Dobrý den, chtěl bych se zeptat už rok mám problém s nateklými uzlina.i pod bradou u krku a u slinné žlázy vzadu pod čelistí, se mi asi před třemi měsíci vytvořila také velká uzlina. Dnes jsem byl na ORL ve FN Olomouc a provedli mi i vyšetření ultrazvukem+odběry krve. Došli k názoru, že jsou velké 2,2cm na 1cm, nezvykle hodně prokrvené, ale není prý žádná rakovina i tak došli k názoru, že preventivně musí být odstraněny, ikdyž neví čím to, že jsou vlastně tak nateklé a zvětšené. Má otázka je: Kdyby to byla rakovina nebo metastáze z jiného nádoru v těle, poznali by to na ultrazvuku nebo z krve? A hrozí mi nějaké nebezpečí při operaci, kde budou tyto uzliny vyjmuty? např poškození hlasu apod? Děkuji mockrát za odpověď.

Odpověď odborníka:

Martine, takto zvětšené uzliny se už musí přešetřit, důvodů zvětšení může být spousta. Myslím, že hlavním důvodem jejich odstranění, je především histologický rozbor, aby byla jistota, že nejde o nic vážného. S jistotou bez histologického vyšetření nelze z ultrazvuku ani z krve rakovinu vyloučit. Bohužel nemohu říci, jaká rizika Vám hrozí při odběru, neznám přesné uložení uzlin. Ptejte se ošetřujícího lékaře před zákrokem !

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: