Operovaná páteř spondylolisteza - porod

Dobrý den, jsem 8 let po dvou operacích páteře Spondylolisteza L5/S1 (posun 13mm)Již několik let se léčím na neurologii s bolestmi páteře a hlavy. Trpím častými blokádami v bederní i krční části páteře. Poslední diagnóza je posun 2mm v krční části páteře s naléháním na nervové struktury, ale bez jejich útlaku. Díky mému těhotenství se další léčbě budu moci věnovat až po porodu. Můj dotaz je právě na porod. Můj neurolog mi doporučil císařský řez, jeho úsudek je z 36 tt (polytopní vertebrální syndrom a omez.hybnost C páteře, blokády Th páteře a ThL přechodu, těžká statodynamická porucha LS páteře, svalová disbalance a hypotonie gluteů, která v průběhu gravidity spíše graduje). Ortoped doporučuje přirozený porod, že neporušil porodní cesty (zpráva z 19tt-dal mi těhotenskou ortézu na břicho a doporučil cvičit, nijak mě nevyšetřil). V současné době jsem ve 38tt a gynekolog v nemocnici (riziková poradna) se drží pouze porodu přirozeného, ale já mám strach, aby se mi se zády porodem nestalo ještě něco horšího, na můj názor v nemocnici ale nikdo nehledí. Proto bych se chtěla zeptat na Váš názor, zda to jde takto posoudit? Jaký byste mi doporučil porod? Jaká jsou v mém případě rizika? Mám křeče v bedrech a kostrči, které mi vystřelují jednak do stehna a po straně jdou po celé noze, občas se mi noha jakoby zasekne. Dále mám brnění v rukou a blokuje se mi krční páteř, která jde do rukou a mezi lopatky. Gynekolog to označil za normální stav v těhotenství, na který nemá vliv má předchozí operace. Předem děkuji za Váš názor a radu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, blokády a bolesti páteře nejsou kontraindikacemi normálního porodu, za jedinou zásadní kontraindikaci přirozeného porodu bych ze spondylochirurgického hlediska ve Vašem případě považoval spondylolistézu L5-S1. Z Vašeho dotazu nevyplývá, zda byl posun 13mm před operací, nebo zdali posun L5-S1 přetrvává i po operaci. Pokud by přetrvával, směřoval bych dotaz na gynekologa, zdali považuje předozadní rozměr vchodu pánevního zúžený o 13mm následkem spondylolistézy za dostačující pro vedení porodu per vias naturales.

MUDr. Jiří Šrámek
MUDr. Jiří Šrámek

Specializace: Chirurgie páteře
Pracoviště: ProSpine, Německo

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x