Operovat či neoperovat výhřezy?

Dobrý den, mamka má výhřez tří po sobě jdoucích meziobratlových plotének, dvě z nich tlačí na míchu. Jedná se o degenerativní podklad. Jsou i osteofyty a osteochondrosa. Ověřeno MR. Neurolog: Pouze snížené čití v derm. C7 a porucha statodynamiky C páteře. Nedoporučuje operaci, indikoval SEP. Neurochirurg: Doporučuje operaci co nejdříve, hrozí kvadruparéza. Nevím co je tedy lepší řešení. :( Jaký je Váš pohled? Čekat nebo hned operovat?

Odpověď odborníka:

Dobrý den Operační výkony na páteři a meziobratlových ploténkách je nutné vždy bedlivě zvážit a provést potřebná vyšetření. Situace je pokaždé jiná a měla by být přizpůsobena konkrétnímu pacientovi. Nikdy nelze rozhodnout jen podle snímku. Proto se Vám také dostalo různých a proto matoucích odborných doporučení. V tomto případě na nález na bočném snímku magnetické rezonance na ploténce opravdu již výraznější a může budit obavy s dalšího horšení. Je dobré ale vidět i další projekce, hlavně řez příčný na páteřní kanál, další tzv TW sekvenci apod. Není zde ale vidět poškození míchy- tzv myelopatii, což je důležitý varovný příznak. Jeden lékař chce doplnit i další metodu na ozřejmění zda mícha změnami na páteři trpí- tj vyšetření SEP. Možná bych provedel i další typ evokovaného míšního potenciálu MEP- motorické / ev magnetick evokované potenciály/ které více mapují právě přední část míchy. Pokud t není projev poškozování nebo dráždění míchy nebo nerových kořenů v neurologickém nálezu, také bych spíše ještě vyčkal. Omezení hybnosti krční páteře a ev lokální bolest nejsou hlavním důvodem operace. Změny na ploténce mohou částečně ustupovat / na rozdíl od kostních změn, výrůstků apod/ Krční páteř by se neměla řetěžovat a vyvarovat se hlavně prudkým záklonům a pádům, které by toto mohly způsobit. Pokud, by další výsledky vyšetření již ukazovaly na útisk míchy ev se horšil neurologický nález jistě by se operovat mělo. Zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Jednoduché cviky pro zmírnění bolesti kolenních kloubů
Články: Jednoduché cviky pro zmírnění bolesti kolenních kloubů
Pravidelný pohyb svědčí...
10 věcí, které pomohou překonat ranní ztuhlost
Články: 10 věcí, které pomohou překonat ranní ztuhlost
Máte kvůli bolestem problém...
Alkohol narušuje spánek nejen starších lidí
Články: Alkohol narušuje spánek nejen starších lidí
Souběžné používání alkoholu...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Plicní embolie
Články: Plicní embolie
Plicní embolie je vmetení...
Dráždivý tračník
Články: Dráždivý tračník
Nejodvážnější lékařské...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: