Opětovná zvýšená fce šž

Dobrý den, po druhém porodu jsem onemocněla se zvýšenou fcí šž (březen 2013) - poporodní - bez uzlů apod., byl mi nasazen Thyzorol, postupně se výsledky upravily, až jsem v květnu 2014 léky vysadila. Minulý týden jsem onemocněla chřipkou, průběh byl natolik vážný, že jsem skončila v nemocnici, kde mi byla naměřena tachykardie a opět zvýšená fce - hodnota TSH 0,012 a T4 40,80. Opět nasazuji Thyrozol. Moje lékařka byla celkem překvapená, protože podle protilátek v krvi jsem měla směřovat ke snížené fci. A najednou mi to skočilo opět do zvýšené. Navíc jsem tentokrát neměla absolutně žádné příznaky jako poprvé (nespavost,průjmy, úzkosti, třes....). Jsem z toho nešťastná, operace šž se nesmírně bojím z důvodu, abych na tom pak nebyla ještě hůř. Myslíte, že operace bude nezbytná? Nebo je to celkem běžné, že se zvýšená fce vrátí a opět se zaléčí? Děkuji H

Odpověď odborníka:

Dobrý den, je pravdou, že při recidivujících atakách zvýšené funkce štítné žlázy máme tendenci indikovat definitivní řešení, jelikož každý další ataka může být vážnější a hůře léčitelná konzervativně, nežli ta předešlá. Řešením ale nemusí být jenom operace, ale i podání tzv. radiojódu - ozáření žlázy. Zkuste s paní doktorkou probrat tuto možnost. Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: