Opožděná menstruace

Dobry den, mam dotaz ohledně zpoždění své menstruace. S přítelem pohlavní styk provozujeme, antikoncepci neberu. Už dříve se mi stalo (vice než v jednom případě), že se mi menstruace opoždila, ale maximalne o 4 dny. Dnes je to už den 5. (Příznaky mám normální, ale pořád to nechce přijí)t. Bojím se toho, že bych mohla být těhotná, na test se chystám. Nemůže to být způsobeno také tím, že je začátek školního roku a velký nával stresu a nevyspalosti¨?? Také jsem před pár dny pocítila menší štípání ale to už ustalo, takže prosím o nějaké vysvětlení a o radu. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, můžete být i těhotná, i ve stresu. Možné je obojí a jen těhotenský test nebo vyšetření u gynekologa ukáže, zda jste těhotná nebo ne. Když provozujete sex bez ochrany, musíte počítat s tím, že můžete otěhotnět. A měl by s tím počítat i Váš přítel. Doporučuji vyhledat gynekologa nebo alespoň si udělat těhotenský test, jak se chystáte. Kdyby vyšel negativní a měsíčky se nedostavily do 14 dní od očekávaného termínu, gynekologa přesto vyhledejte - prohlédne Vás a případně podá léčbu na úpravu menstruačního cyklu. A také s ním můžete probrat možnosti antikoncepce a ochrany před otěhotněním včetně jednorázové ochrany po sexu (tzv.postkoitální antikoncepce, např.Postinor; nelze ji podávat pokaždé, na to je určena normální hormonální antikoncepce, ale jako záchrana např. po nechráněném náhodném sexu může být "k nezaplacení".)

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x