Opožděná menstruace

Dobrý den, v listopadu jsem přestala brát antikoncepci (je mi už 26 let a případné těhotenství není problém, ale o miminko se s přítelem nesnažíme - používáme kondom). Po vysazení menstruace přicházela pravidelně (akorát se mi hned po vysazení udělalala 6 cm cista, která praskla) -od té doby to je dobré. Ale měla jsem neustále výtoky, několikrát léčba čípky, ale komplikace se vracely. Zkusila jsem v březnu držet protikvasinkovou dietu a zabralo to - problémy s výtoky vyřešeny a celkově se cítím skvěle i psichycky, ale důsledek byl, že jsem zhubla 6 kg, dříve jsme měla 62kg na 163cm. A s tím souvisí můj dotaz. Od března jsem nedostala přironě menstruaci, když jsme to nedostala po 43 dnech, tak mi gynekolog dal injekci na vyvolání, tak jsem to za 5dní dostala, ale jen na tři dny a slabě. a nyní je to od těch vyvolaných měsíčků 47 dní a zase nic. Nejspíš to souvisí s tím úbytkem váhy (teď už začínám jíst, zase všechno a problémy s kvasinkami nemám). Chtěla jsem se zeptat, co se v těle děje, když to takhle dlouho nedostanu? Jestli to má nějaký vliv na plodnost? Nechci chodit každý měsíc na injekci, to jsem mohla brát antikoncepci. Chtěla jsem se zbavit hormonů, ale teď je stejně musím dostávat, nebo injekci nemusím dostat s tím, že měcíčky nedostanu? Jaký to má vliv na organizmus? Moc děkuji za odpověd.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, cykly by neměly být příliš dlouhé, mohlo by pak dojít přirozeně k velmi silnému menstruačnímu krvácení. Pokud se o dítě nesnažíte, nejsnažší cestou k úpravě menstruančího cyklu je pokračování v užívání antikoncepce. Nepravidelnosti cyklu bývají doprovázeny poruchou plodnosti, ale otěhotnění také není vyloučené. Nejrozumnější bude řešit problém s plodností až případně nastane, tedy v době, kdy se neúspěšné o dítě snažit budete.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x