Opožděná puberta

Je mi 17 let a pravděpodobně trpím opožděnou pubertou. Hlas mi již zmutoval ( ovšem se značným zpožděním ), ochlupení mám jen v podpaží a v oblasti genitálií, pak samozřejmě ruce a nohy. Na hrudníku ani chlup ( což ovšem nemusí být opožděnou pubertou, to chápu ), ale nerostou mi ani vousy. Teprve nedávno se začaly objevovat " náznaky " na bocích tváří. Měřím neco málo přes 170 cm, jsem ale nejmenší z kluků ze třídy. Oba rodiče jsem již přerostl ( byť tátu jen o centimetr ), takže to taky nemusí být příznak ( uvádím pro jistotu ). Co mě ale štve zřejmě nejvíce je to, že mi ( doufám zatím ) nevyrostl penis, což je celkem otrava. Dříve jsem trpěl vleklou mononukleózou, s následky se částečně potýkám dodnes. Životosprávu vedu celkem dobrou, na většinu populace rozhodně nadprůměrnou. Také beru různé potravinové doplňky ( vitamíny, minerály,...) - vše zvlášť, na multivitamíny moc nevěřím. Je moje zpozdeni jestě v limitu? Mám ještě šanci vše dohnat? Doroste mi i penis? Nerad bych totiž zůstal s malým... Když jsem bokem se zminil lékaři, mávl nad tím rukou. Mám tomu nechat volný průběh? Děkuji

Odpověď odborníka:

Chápu, že vaše obavy jsou vážné, ale růst u chlapců nemusí být v 17 letech ukončen. Zeptejte se na období dospívání svého otce, bývá to dědičné. U některých mužů probíhá dozrávání sekundárních pohlavních znaků až do 20 let. Vše je komplikovaný proces, probíhající v celém těle, hormonální osa dozrává dlouhou dobu. Obzvláště ochlupení na hrudi nebo v obličeji se objevuje až v dospělosti, někdy až v 30-40 letech. Velikost penisu je pro muže důležitá spíše z psychologického hlediska, ale nic není ztraceno, vývoj ještě nemáte ukončen. Jak píšete, nehte tomu volný průběh. O opožděnou pubertu se nejspíš nejedná. Je to nemoc, kdy zcela chybí pohlavní dozrávání ve 14 letech (u kluků), nebo nedojde k dokončení pohlavního dozrávání do 5 let od prvních změn. Více informací o průběhu puberty najdete např. zde: http://www.wikiskripta.eu/index.php/Dosp%C3%ADv%C3%A1n%C3%AD. Pokud by vaše obavy přetrvávaly, obraťte se na svého pediatra. Trpělivost.

MUDr. Zuzana Kollárová
MUDr. Zuzana Kollárová

Specializace: Pracovní lékařství
Pracoviště: FN Královské Vinohrady, Klinika pracovního a cestovního lékařství, Ambulance pro nemoci z povolání

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
To absolutně nic neznamená | Od: Haluz | 7.2.2016 22:38
Já si svým životním stylem naprosto posunul vývoj,
doslova, jsem na cca 5 let zastavil růst a znova
jsem se začal vyvíjet a růst až dá se říct nedávno
tedy okolo 22 teď je mi 26 a ještě to chvíli potrvá,
hold byl jsem případ :D ale vyhrabal jsem z toho jakš
takš :D
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: