Opožděná puberta

Zdravím, je mi 14 let a nemám na sobě žádné znaky puberty, kromě ochlupení u kořene penisu žádné. Je to normální ? Penis se mi nezvětšil, ochlupení v podpaží nemám(spozoroval jsem jen 2 malé chloupky), hlas mi ještě nezmutoval. Nemůže to být stravou ? Jím sice zdravě, ale moc nejím maso. Mí přátele, kteří mají 14 a nebo klidně také 12, jsou už v pubertě. Mohu se do toho ještě dostat nebo je to opožděná puberta ? Díky za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, stravou jste si to téměř určitě nijak neovlivnil. Co se týče toho, jestli se jedná o opožděnou pubertu, zásadní je objem varlat. Pokud ty Vám rostou přiměřeně, bez ohledu na hlas, velikost penisu, či ochlupení, měl byste být v pořádku. Pokud ale máte pochybnosti, nejlepší je vyhledat dětského endokrinologa, který stanoví hladiny pohlavních hormonů v krvi, resp provede další vyšetření a stanoví jednoznačný závěr a příslušnou léčbu. Začal jste tomu věnovat pozornost v správný čas, pořád je možnost zakročit. Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: