Opravdu jen páteř?

Dobrý den, již 14dní mě 24h denně brní obě ruce(od lokte do zápěstí) i obě nohy(od kolene do prstů), někdy více, někdy méně, ale stále...začala mě brnět už i hlava, střídavě části obličeje...celkově mám celých 14dní jakoby tlak v hlavě, někdy větší někdy menší a žiji jako v oparu...motá se mi hlava, mám závratě a při chůzi mě to vždy přepadám na nějakou stranu či dopředu, zatím jsem to vždy ustála...mám malé dítě, chodím do zaměstnání(sedavé u PC)a už opravdu cítím, že je vše nad mé síly...Před 4dny jsem byla u obvodní lékařky, která mi prohmatala záda krk, mezi lopatkami mám prý zatuhlé provazy a bedra také zatuhlá...napsala mi Dorsiflex na uvolnění a Novalgin od bolesti...ovšem než mi na záda sahala nic mě nebolelo, jen to brnění...nyní mě už bolí i bederní páteř a mezi lopatkami, všude mi praská, občas někde něco píchne a vše mi trne či brní...na kontrolu mám jít za 10dní...magnesium jsem začala brát sama, ale už z něj mám průjem a žádné zlepšení...chci se zeptat, zda je skutečně možné abych byla v takovém stavu od zad??? a zda je postup lékařky správný, nevzala mi krev, nezměřila tlak vůbec nic...samozřejmě mě přepadají různé myšlenky na nádor na mozku, roztroušenou sklerózu, boreliózu atd...

Odpověď odborníka:

Vaše úvaha je správná, s těmito problém, jak je popisujete bude třeba opravdu vyloučit možnou poruchu ve smyslu jak např. množství železa v krvi, zánět jako borrelioza apod. V případě, že vše bude v pořádku, pak by mělo následovat vyšetření u neurologa, který zváží indikaci pomocných vyšetření jako CT.EMG, MRI apod., bude li třeba vyloučit rozvoj např. oné mnohočetné sklerozy ( ale in jiných podobných onemocnění) Přesto je klidně možné, že všechna tato vyšetření vyloučí ona závažnější onemconění a bude třeba více než léky( které ale možná byly ve vaší situaci správně indikovány, to těžko posuzovat, bývá to v první fázi běžná reakce lékaře) "aktivní fyzioterapie" zlepšení funcke páteře a po zlepšení touto léčbou cílené cvičení, aby ono zlepšenbí mohlo vydržet déle. Dokonce i kdyby ona vyšetření odhalila jakýkoliv problém, tak dle Vašeho popisu tato léčba bude třeba TAKÉ!! Proto , vyhledáte li zkušeného fyzioteraopeuta, tak chybu neuděláte. Návštěvu Vaší lékařky však také neodkládejete až na doporučenou dobu. Nemáte li vůbec žádnou reakci na léky( ve směru pozizivním), tak je třeba zajít za Vaší lékařkou dříve . Předpokládám, že zareaguje správně, čili psotupně provede uvedený postup vyšetření, jak jsem nastínil. Ne li, bude te muset prostě za ní či za jiným lékařem zajít opakovaně. POZOR, to neznamená, že všechna vyšetření jsou nutná teď hned, vše má svůj postup, i vyšetření by měla následovat dle toho, co objeví vyšetření provedené nejdříve, dle toho pak dál....

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: