Oprávněné obavy?

P. doktorko, chtěla bych poprosit o názor: už asi měsíc me více často bolí na hrudi mezi prsy jakoby to jde az pod prsa, je mi skoro porád na zvracení no nezvracím... akorát občas po ránu plivu trošku krve ( myslím, že ze zubů - tedy doufam ) a pořád mě štípe v krku ráno a večer, poslední týden se mi teplota ze 35,5 ( v podpaží ) zvedla na 37,2 v ůstech. Je fakt, že jsem už skoro 3 měsíce ve střesu i kdyz to nejak nepozoruju... ( prisla jsem o práci a trosku existenční otázky se tím vyrojili ) no kazdopádne poslední dobou mám nepříjemný pocit ze by to mohla být rakovina... U lékaře jsem byla pred mesícem, kdyz mi zacínalo být na zvracení a po poslechu mi rekl, ze jsem zdravá... verím mu uz nekolikrát mi pomohl... ale v tomhle pripade mi to prijde jako nedostatecné... myslíte si, že by to mohla být rakovina? Děkuji za odpoved ( mám panický strach ze smrtelných chorob :(, )

Odpověď odborníka:

Milá Pavlíno. Chápu, že jste nyní v nepříjemné situaci. Nedělejte si ale, prosím, zbytečné obavy z tak vážných chorob. Vaše potíže určitě nechci zlehčovat a zasluhují vyšetření, nicméně rakovina (či jiná neléčitelná choroba) je krajně nepravděpodobná, a ve Vašem mladém věku obzvlášť. Strach z rakoviny ale není nic neobvyklého, trpí jím mnoho procent populace a někdy nabývá takových rozměrů, že se s ním těžko žije, pak bývá nutná pomoc kupř. psychologa... Bolesti na hrudi mohou mít teoreticky celou řadu příčin. U mladých lidí vycházejí nejčastěji z pohybového aparátu - páteře nebo svalů či vazů kolem páteře či hrudníku. Příčina může být i v dýchacím aparátu - může jít kupř. o virózu či jinou infekci dýchacích cest, zejm. pokud je zánětem současně postižena pohrudnice (pro infekci by svědčila i zvýšená teplota, bolest v krku...). Je nutno vyloučit i onemocnění srdce, i když to je u mladých také nepříliš pravděpodobné. Bolestí na hrudi se také může projevovat vracení žaludeční šťávy (tzv. gastroesophageální refluxní choroba) - lidově "pálení žáhy" - to často souvisí se stresem a může to být provázeno nevolností, kterou také popisujete. Tím výčet možných příčin nekončí, nicméně, jak jsem se snažila sdělit, jsou skoro vždy léčitelné/řešitelné. Bez podrobné znalosti Vašeho zdravotního stavu a možnosti Vás vyšetřit, jen takto přes internet, bohužel diagnosu stanovit nemohu. Myslím, že byste měla znovu vyhledat Vašeho praktického lékaře. Je dobře, že v něj máte důveru. Jistě Vás rád (i opakovaně) vyslechne, vyšetří, doplní případně některá vyšetření (rtg hrudníku, ekg či jiné), rozptýlí Vaše (zbytečné) obavy a pomůže problém vyřešit. Stran krvácení z úst vyhledejte Vašeho stomatologa - pokud jde skutečně o krvácení ze zubů resp. dásní, bývá nejčastější příčinou paradentosa - ta Vás sice samozřejmě neohrozí na žívotě, ale na chrupu ano a je potřeba ji řešit. A samozřejmě pokud by chrup byl v pořádku, pak by bylo nutné pátrat po příčině jinde. Držím palce, ať se Vaše situace (zdravotní i osobní) brzy upraví.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: