Opthalmo azulen - suché oči

Dobrý den, z důvodu nedostatku vitamínu A se mi zamlžila rohovka a vznikla u mě nedostatečná funkce slzných žláz. Díky rychlé reakci se už rohovka plně zotavila ( +ve zprávě - rohovka intaktní). Suché oči stále zůstávají a zlepšují se velmi pomalu (schirmerr - 8,5mm). Oční lékař mi doporučil mast Opthalmo azulen. ten by prý měl imunitní reakci vznikající na povrchu rohovky ( která prý vyvolává ty moje suché oči) uklidnit. V příbalovém letáku ale píšou že by se neměl používat na suché oko. Mast nijak rohovku nedráždí (nepálí). Tedy až do té doby kdy si na to kapnu umělé slzy. Jaký navrhujete postup ? Mám mast vyměnit za nějakou jinou nebo pálení při aplikaci umělých slz v kombinaci s touto mastí je v pořádku (mimochodem naprosto stejně reaguje i borová voda)?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, na trhu je dnes celá řada přípravků, které jsou určené k léčbě tzv. suchého oka a které jsou i z mého pohledu kvalitnější než je O-Azulen. Pokud Vám tedy kombinace této mastičky a umělých slzí nevyhovuje, zkuste si kapat pouze umělé slzy, které jsou dostupné i ve formě gelu a chrání povrch oka déle než samotné kapky. Přeji hezký den.

prim. MUDr. Radan Zugar
prim. MUDr. Radan Zugar

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: Oční centrum Praha, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: