Optimální váha a výška dítěte

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o názor. Náš roční syn (porodní váha 3360 g a výška 49 cm - plně kojen), váha v 10. měsících byla necelých 9 kg a výška 72 cm. Od 3. měsíce užívá železo. Příkrmy mu dávám necelé dva měsíce, dříve je odmítal, ale i tak prospíval ukázkově. Od zhruba 10. měsíce si začal stoupat, postupně chodit kolem nábytku a lozit po čtyřech. Máme jít na roční kontrolu, mám trochu obavy, jestli nepřibral málo. Podle naší váhy bude mít opět necelých 9 kg jako na desetiměsíční kontrole. Je to podle Vás v pořádku? Snažíme se uklidňovat tím, že když je aktivnější než dříve, tak už tolik nepřibírá. Ale máme obavy, aby nás lékařka nenutila do intenzivnějších příkrmů. Ty mu moc nejdou, od každého jídla sní max. pár lžiček a pak upřednostňuje kojení. Ještě jsem slyšela, že záleží na tělesné konstituci rodičů. Já i manžel jsme štíhlí. Děkuji předem za názor.

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Lorries! Chápu Vaše obavy, ale myslím, že můžete zůstat v klidu. Děti v tomto období zvýšené aktivity skutečně méně přibírají na váze a spíše rostou do délky/ výšky. Váží Vaše váha stejně jako ta v ordinaci? Vámi popisované hodnoty výška a váhy v 10 měsících odpovídají tzv. 25.percentilu, což je lehký podprůměr populace (50.perc. je populační průměr). Pokud dítě roste a vyvíjí se normálně, tedy adektátně věku se pohybuje, vnímá a projevuje, je to v pořádku. Na konstituci rodičů samozřejmě také záleží. Příkrmy nabízejte, ale nenuťte. S pozdravem Petr Kadleček

MUDr. Petr Kadleček
MUDr. Petr Kadleček

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Ordinace U Pandy

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: