Orální sex a kondylomata

Dobrý den, vím, je to nerozumné, ale měla jsem orální sex s člověkem, který měl na penisu kondylomata. Orální sex jsem mu dělala já. Měla bych podotknout, že bez ochrany. Jaká je pravděpodobnost, že se mi to udělá v puse? A za jak dlouho? A jak zjistím z úst, zda-li to není nebezpečný typ HPV? Existuje nějaký stěr na zjištění? Dále jsem se chtěla zeptat, pokud bych dělala orální sex někomu, kdo kondylomata nemá, zda-li to může chytit také - přenosem z mých úst na jeho přirození. Děkuji za odpověď. Iveta

Odpověď odborníka:

Každá neodpovědná akce je následována reakcí v podobě pochybností a strachu, alespoň zpravidla. Kondylomata vyvolávají papilomaviry, tedyv zádadě nebezpečné viry, s risikem rozvoje nádorového onemocnění. Navíc se poměrně složitě léčí. Spíš než v ústech se lese vyvinou v hltanu nebo v hrtanu, v hrtanu se mluví o recidivující laryngeální papilomatose (larynx=hrtan). Tady se doporučuje očkování proti lidským papilomavirům i po objevení se příznaků, tím spíše ihned, dokud ještě nejsou, neváhejte a nechte se naočkovat. A to alespoň jednou vakcínou Gardasil, zahrnuje 9 kmenů lidských papilomavirů, k přeočkování nejlépe Gardasil nebo alespoň Silgaard. Cervarix není vhodný ani k přeočkování, neobsahuje serotypy 6 a 11, odpovědné za většinu bradavic včetně condylomma accuminatum. Možná byste měla přemýšlět posléze o své odpovědnosti za svůj život - a taky za život druhých. Zatím se chováte dost neodpovědně, riskujte, jste díky svému sexuálnímu chování potenciálním šiřitelem infekce. A to nejen papilomavirové, lze předpokládat, rozhodně není nepravděpodobné, že Váš nakažený sexuální partner mohl mít i jiné sexuálně přenosné infekce, včetně chlamydií, kapavky, syfilis a HIV. Tedy k lékaři, očkovat, ostatní odebrat krev na protilátky, případně kultivační vyšetření. Dobrý den! Dr. Borovanský

MUDr. Vladislav Borovanský
MUDr. Vladislav Borovanský

Specializace: Psychiatrie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: