Oregáno

Dobrý den, dnes jsem prožila něco, co jsem doufala, že už nikdy nepřijde. Před necelým rokem se u mě projevily obrovské bolesti žaludku spojené s průjmem, občasnou tendencí ke zvracení, velkou slabostí a silným pocením a v nejhorších dnech i srdeční arytmií. Metodou pokusu a omylu jsem dospěla k tomu, že tyto obtíže mi působí výhradně rajčata a oregáno. Obojí jsem předtím jedla docela často. Lékař měl podezření na gastritidu a poslal mě na endoskopii. Absolvovala jsem ji v červenci, ale přítomnost helicobaktera pylori se nepotvrdila a nenašel se ani žádný jiný problém. Vyhýbala jsem se tedy rajčatům a oregánu a vše bylo v pořádku. Až do dneška, kdy jsem si uvařila bylinný čaj (tento: http://www.lekarna.cz/caj-paleni-zahy-bylinny-50g-dr-popov/), aniž jsem se podívala na složení. Bohužel v něm je dobromysl/oregáno. Vypila jsem jen asi dva doušky a nedlouho poté jsem začala cítit bolest na žaludku, která se rychle stupňovala. Přišly i známé příznaky - velká slabost, extrémní pocení a tentokrát i brnění rukou. Jen díky otevřenému oknu jsem neomdlela. Vzala jsem si Ibuprofen a teď, asi 20 minut po nejhorších okamžicích, už cítím "jen" snesitelnou bolest, která podle mých zkušeností bude trvat několik hodin. Vím, že se oregánu musím vyhýbat důsledněji. V restauraci se pokaždé ptám a studuji i etikety produktů, které kupuji. Tentokrát jsem byla nepozorná a vymstilo se mi to. Od Vás bych ale ráda slyšela, co je to za nemoc/poruchu a zda bych měla absolvovat nějaké specializované vyšetření. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Jano! Podle popisu vašich potíží se nedomnívám, že by se jednalo přímo o alergii na oregáno a rajčata. Pokud trpíte opakovaným pálením žáhy (usuzuji z vašeho výběru čaje na pálení žáhy) a občasnými prudkými bolestmi žaludku spojenými s průjmem, bylo by vhodné opět navštívit gastroenterologa. Přesto, že se nedomnívám, že v pozadí vašich potíží stojí alergie, přimlouvala bych se i za konzultaci s alergologem.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Vyšetření prostaty
Články: Vyšetření prostaty
Co vše má zahrnovat...
Plané neštovice: hrozba pro některé dospělé a těhotné
Články: Plané neštovice: hrozba pro některé dospělé a těhotné
Plané neštovice jsou běžným...
Jak správně ošetřit puchýř
Články: Jak správně ošetřit puchýř
Odřely vám nohy nové boty...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Na tzv. „zlomené“ srdce můžete opravdu zemřít
Články: Na tzv. „zlomené“ srdce můžete opravdu zemřít
Vědci totiž došli k názoru...
Cholesterol pod lupou: víte, co přesně znamenají naměřené hodnoty?
Když za nemocné klouby může lupénka
Články: Když za nemocné klouby může lupénka
V případě těchto dvou...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: