Orl-odtsranění nosní mandle

Dobrý den, 4 letá dcera absolvovala dvě vyšetření nosní mandle během letošního roku s odtupem několika měsíců. Na prvním v důsledku hlenu mandli lékařka neviděla, na druhém vyšetření zjistila mandli zvětšenou do půlky choan, II.st. a audiom. křivku B. Vyšetření ovšem proběhlo 3 dny po odeznění hnis. rýmy. Hned jsme byli odeslání na odstranění mandle. Dcera byla první rok ve školce, trpěla na hnis. rýmy. Zánět sředouší neměla, ńechrápe a spí klidně, slyší dobře, ale huhňá. Na logopedii nepotrvdili jako jasnou příčinu mandli. Chtěla bych se zeptat, zda je adekvátní podstoupit operaci, vzhledem k huhňavosti nebo zda máme počkat do podzimu, jaká bude situace po nástupu do školky. Příp. zda máme jít na vyšetření jinam, pro kontrolu. Díky za odpověď a s přáním krásného dne Eva

Odpověď odborníka:

Paní Evo!
Plně chápu Vaše obavy z operačního zákroku. Kdysi jsem jej též absolvoval a pamatuji si ho dodnes. Dnes je již jiná situace, děti dostávají celkovou anestezii, takže necítí bolest a na zákrok si nepamatují. Jestli je operace nutná by měl posoudit specialista ORL a toto by bylo dobré konzultovat s praktickým lékařem event. s alergologem. Píšete, že při prvním vyšetření měla dcera akutní rýmu a při druhém byla těsně po infektu. Při jakémkoli respiračním infektu se aktivuje imunitní a tedy i lymfatický systém, jehož součástí je právě i nosní mandle. Proto se doporučuje vyšetření provádět v tzv. klidovém stavu min. 2-3 týdny po poslední rýmě či zánětu nosohltanu, jinak mohou být výsledky zkreslené. Doporučil bych Vám objednat se ještě na jednu kontrolu, kdy bude dcerka opravdu zdravá. Můžete zvolit i jiného ORL lékaře. Pokud i poté bude mandle zvětšená a event. i podezřelá z infekčního ložiska, tak je její odstranění vhodným řešením potíží. Je pravdou, že její zvětšení bývá častou příčinou huhňání. Výsledky vyšetření zkonzultujte s praktickým lékařem Vaší dcery.
S pozdravem MUDr. Petr Kadleček

MUDr. Petr Kadleček
MUDr. Petr Kadleček

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Ordinace U Pandy

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®


 celý článek

x