Orl - zvetsene uzliny

Dobrý den, rád bych se zeptal na můj zdravotní stav. Již dva měsíce jsem měl pocit ciziho tělese v krku (pouze na pravé straně) a bolest při zívání. Navštívil jsem lékaře. Ten opakovaným výtěrem zjistil přítomnost Beta-hemo. strept. ++, taktéž při expresi byl "vymacknut" bily sekret. Do té doby jsem ani nemel zvetsene uzliny, poté co mi p.doktor vymackl bily sekret, tak se mi par dni na to zvetsili uzliny. Byl jsem přeléčen ATB, potíže trochu ustoupili, ale výtěrem zjištěna opět přítomnost strp. Natekle uzliny pretrvavaji. Pan doktor mi dělal i sono s výsledkem: "štítná žláza nezvětš., se symet. laloky a homog.parenchymem. Patologicky zvětšené uzliny jsou v obl.I nad gl.SM vlevo mezi ní a mandibuloz, kde jsou typicky oválné hypoechogenní uzliny s hilem, dle usg charakteristik typicky zánětlivé spádové (ondotogenní??), ale jasně zvětšené- vytvářejí až paket 35x17x13mm, samotné slinné žlázy homogenní".... Jsem velmi nervózní z již dlouho zvětšených uzlin (cca 7týdnů).... Rád bych se zeptal, zda-li mohlo dojít ke zvětšení uzlin vymáčknutím sekretu a tím pádem zachycení bacilů v uzlinách? Je normální takto dlouhu zvětšená uzlina? Bohužel mě pořád napadají černé myšlenky, zda-li se nejdená o něco vážnějšího jako např. rakovina? Moc Vám děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Vážený pane Pavle, zvětšené uzliny mohou souviset jak s infekcí zubního původu, tak s případným nádorovým onemocněním. Pokud přes opakovanou léčbu antibiotiky nedojde ke zmenšení uzlin, doporučuji Vám podstoupit biopsii a histologické vyšetření tkáně uzliny k ověření chorobného procesu. S pozdravem, Milan Hrubý.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: