Ortopedická léčba zranění

Dobrý den, před půl rokem jsem si po pádu na záda přivodila toto zranění :imprese ventr.horní kr.lišty L3 s výrazným spondylofytem a také v oblasti Th 12, což prokázal náhodně RTG.Na ortopedii jsem šla kvůli bolesti levé kyčle, kde byla prokázána Koxartroza I.-II.st.Záda mě bolela též,ale o postižených obratlích jsem netušila.Je možné,že budu mít nějaké následky z důvodu absence léčby a žádného omezení pohybu páteře? Mám neopren. bederní pás ,medikament. léčba žádná, čeká mě jen rehabilitace.Kyčel ortoped neřeší vůbec...Je tento postup léčby lékaře vpořádku? Denzitometrii jsem absolvovala loni , byla vpořádku.Je mi 50 let.Děkuji mnohokrát za odpověď.

Odpověď odborníka:

Záda budou natolik v pořádku, nakolik jsou zde již možné degenerativní změny. Pokud by bylo poranění obratle jak popisujete, po půl roce je stav již stabilizován, poloha vámi popisovaného osteofytu nebo osteofytů je zásadně důležitá ve vztahu k mišním kořenům. Rehabilitace je pro vás významná. Tu je třeba absolvovat. Pokud budou potíže je vhodné nejen ortopedické , ale i vyšetření neurologické, provedení vyšetření bederní pateře magnetickou rezonancí a podle ní zhodnocení stavu. Stran kýčle pohybová a fyzikální léčba, nepřetěžování kýčle. Jinak podle vyšetření.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: