Ortostaticka hypotenze?!

zdravim pani doktorko, pri mereni ve stoje v prubehu dne mam tlak cca 105/95 nebo 100/80 pulz velmi slaby nekdy az neslisitelny a tedy nemeritelni klasickym stetoskopovym tlakomerem. pricem sem si delal test leh (5min) stuj (3min) a tlak je 130/70 v lehu a v stoji 105/80 nebo 130/80 a 120/90. Jednoduse zhrnuto systolicky tlak mi v stoji klesa aj o 20 mmhg a diastola stoupa o 10 mmhg. V sede je pulz velmi silne slisitelny a v stoji je slaby a nekdy vubec neslisitelny. Jdu o nekolil dni k pani doktorce pro vysledky protoze jsem cely svuj zivot vycerpani a muj organizmus je velmi precitliveli na vonkajsi podnety jako napr hluk. a mivam hyperventilacny epizody. Nevim jestli se ji mam o tom zminit a ci je tam nejaka souvislot protoze nevim jestli nad tim take nemavne rukou. Jinak za poslednych deset let mi v ordinaci namerili tlak cca 140/90 nekdy dai betablokatory a jednou dokonce ACE inhibitory, ale nikdy nic nezabralo tak nic neberu. A muze interista nasadit ACE inhibitory 24 letemu klukovi s tlakem 140/90 uz pri prvnim vysetreni, kdy ma lekar k dispozici udaje, ze mesic do zadu mel 130/60 u praktickeho lekare a ma k dispozici jen bezne vysledky krvi jako cholesterol, a jaterni hodnoty a chybel dokonce serovy cukr? Dekuju za zodpovezeni dotazu a preji hezky den!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, při pochybnostech o hodonotách krevního tlaku je vhodná jeho tzv. holterova monitorace. Jedná se o snímání tlaku přístrojem v průběhu 24 hodin. Dle výsledku pak lékař rozhodne o dalším postupu vč. příp. léčby tlaku vysokého.

MUDr. Miroslava Frčková
MUDr. Miroslava Frčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: