Osamocenost

Poslední dobou (asi tři měsíce) mi přijde, že jsem na světě sama a kdyby se mi něco stalo, nikdo by se o to nezajímal. Ve škole mám pouze známé. Za dobrého přítele ze spolužáků ani jiných lidí nemohu považovat nikoho. Rodiče na mě v poslední době křičí kvůli známkám (mívám 2-3 což je podle mě skvělý výsledek na gymnáziu) a nutí mě, abych si došla k psychologovi, abych s nimi letěla na dovolenou, i když vědí, že mám obrovský strach z letadel a několikrát jsem jim vysvětlovala, že proč to nejde a že nikam nepoletím. Dokonce se jim ani nezamlouvá můj přítel, se kterým jsem dva roky. Mě osobně to tedy naznačují tím, že říkají, že je líný, když nikam nechodíme na zábavy a tak (mě je 16 jemu 19- já studuji na gymnáziu a on na vysoké pedagogické škole- chceme spolu být někdy sami, když máme to štěstí a vidíme se jednou za týden) . S přítelem jsme se ale poslední dobou také hádali, hlavně mojí vinou, protože chodím jako duše bez těla a skoro nic mi neudělá dobrou náladu. Stres a únava ze školy jsou vyčerpávající. Navíc před třemi dny to byl rok, co mi umřela moje nejoblíbenější babička, která byla strašně hodná a všechny měla ráda. Prosím, nějak mi poraďte... A myslíte si, že mi s těmito problémy pomůže psycholog? Nechci brát prášky, protože vidím, jak se z mamky stal úplně jiný člověk po roce užívání a nedokáže se jich vzdát. Budu vděčná za cokoliv. Mockrát Vám děkuji!! Eliška

Odpověď odborníka:

Milá Eliško, Váš svět je nyní nahlížen jakoby přes zamlžené okenní sklo. Realita zůstává, ale je filtrována clonou smutku, beznaděje, sklíčenosti. Antidepresíva jsou prostředky k "umytí" tohoto nánosu. Rozhodně není zapotřebí se jejich podávání obávat, ve Vašem případě je to vhodný doplněk individuální psychoterapie. Psycholog by tedy měl zcela jistě spolupracovat také s lékařem- psychiatrem.
Eliško. jste chytrá a šikovná mladá žena, máte před sebou mnoho krásných dní, je škoda ztrácet síly ve stavu neléčené depresivní poruchy. Věřte, že léky z Vás neudělají jinou bytost, jen Vám pomohou tu Vaši skutečnou zbavit zbytečného stínu.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Při lupénce může pomoci i propolis
Články: Při lupénce může pomoci i propolis
Ač to zatím nebylo vědecky...
Melatonin je
Nachlazení, viróza, nebo chřipka?
Články: Nachlazení, viróza, nebo chřipka?
V zimě se potýkáme s...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Bojujte s křečovými žilami sportem
Články: Bojujte s křečovými žilami sportem
Křečové žíly jsou...
Máte chronickou hepatitidu? Pozor na ústa!
Články: Máte chronickou hepatitidu? Pozor na ústa!
Přibližně u 70 až 80 % lidí...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x