Oslabená imunita

Uz nejakou dobu troim obtizemi jak, kdybych mel nejak oslabenou imunitu ci neco ( stale se citim a je mi jak pri neustalem nachlazeni ci viroze). Objevuji se mi ruzne vyrazky, mam pocit nabehlych uzlin i s obcasnou bolesti, navali horka ci zas zimy a velkym pocenim pres den i v noci bez jakekoliv namahy, neustale kycham a mam rymu s obcasnym kaslem, pobolivanim v krku a s castymi afty a take se mi dost zhorsilo akne a to nepocitam zazivaci obtize ( nadymani a caste vypraznovani). Tak nevim jestli by se treba nemohlo jednat treba o priznaky Crohna?? Mohlo by to vsechno byt tou moznou pricinou oslabeni imunity a zpusobeni tech obtizi?? Da se nejak jednoduse toto onemocneni vyloucit treba krevnima testama??? Dekuji

Odpověď odborníka:

Jaroslave,
Vaše stesky jsou polymorfní, co znamená, že zahrnují příznaky z různých systémů a tím pádem i příčin může být řada. Já bych Vám poradila vyhledat časně Vašeho praktického lékaře, provést základní fyzikální vyšetření, které by bylo vhodné doplnit odběry krve (krevní obraz+diferenciál, CRP či FW, hormony štítne žlázy). Pokud by tyto vyšetření nepřinesli zdůvodnění Vaších příznaků, lze doplnit vyšetření specialisty (alergolog/imunolog k vyloučení poruchy imunity, či přítomnosti nějaké alergie, gastroenterolog k vyloučení problému se střevy, kterých se obáváte, eventuálně kolonoskopie=vyšetření střeva, které může indikovat na základě Vaších příznaků i Váš praktický lékař). Do té doby je vhodné, aby jste eliminoval stres na minimum, zlepšil spánkovou hygienu, zkusil posílit imunitu doplněním vitamínů, či potravinovými doplňky, které Vám nabídnu v lékárně, pohybová aktivita taky neuškodí.
S pozdravem, MUDr. Veronika Horáková

MUDr. Veronika Horáková
MUDr. Veronika Horáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Klinika pracovního lékařství a cestovní medicíny FNKV

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: