Oslabená imunita

Dobrý den. Je mi 15 let. (jsem astmatička od 5 let léky na astma Seretide a ecosal, ventolin při potížích alergie asi od 7 let zodac, spearalerg). V prosinci jsem měla zánět průdušek nasazen rovamycine. Konec ledna začátek února zjišzěna v minulosti mononukleoza kvůli velké bolesti uzlin na krku a bolesti horečka apod. a do toho další zánět prudušek (prudušnice?) nasazen Klacid jenže to moc nepomohlo tak další braní krve poté zjištěna chlamydie pneumonie další Klacid poté už zdravá. Začátek března zase kašel neskutečný dávivý až dusivý nic nepomáhalo poté udělany testy na černý kašel (v mém městě 2 případ) byly pozitivní předtím nasazen opět Klacid na 14 dní a prozhatin. Když už jsem byla zaléčená a chodila do školy už jsem ani moc nepokašlávala. Asi opět před 22. 3. zase kašel jako u černého (velmi podobný) minulou neděli (24.3) jsem byla z kamarádkou běhat jelikož kašel nebyl zase tak strašný a myslela jsem že to přejde opravdu velmi teple jsem se oblékla a šli v té době kamarádka byla trochu nachcípaná nejspíš viroza bolest v krku lehký kašel a teploty jen zvýšené a rýma. Od pondělí se mi rozjela neskutečná rýma a palení v nosu (nyní už zlepšeno) a od středy právě zase ten kašel zvýšila jsem si dávky Ecosalu a Seretide beru normálně ráno a večer jeden vdech a ještě jsem nasadila Preventan Akut jo a ještě od úterý jsem téměř přišla o hlas skoro jsem nemluvila ale pořád chraptím a ztrácím hlas. Zajímalo by mě proč jsem takhle hodněkrát zasebou nemocná? Opravdu už ani nemůžu ležet doma strašně jsem zameškala a mám před přijímačkama a musím chodit do školy. Jde jen třeba o virozu? nebo je to něco jiného? doktorce se mi jí nechce a navíc ještě musím na kontrolní výtěr z krku (rodina už byla na krvi) a kdybych tam šla tak si myslím že je to bud zbytečné nebo bůhví co si o mě bude myslet. Takže můj dotaz zní proč jsem tak najednou hodně zasebou nemocná? Děkuji Ještě k doplnění k dotazu: Dobrý den. Je mi 15let.(jsem astmatička od 5 let léky na astma Seretide a ecosal, ventolin při potížích alergie asi od 7 let zodac,spearalerg). V prosinci jsem měla zánět průdušek nasazen rovamycine. Konec ledna začátek února zjišzěna v minulosti mononukleoza kvůli velké bolesti uzlin na krku a bolesti horečka apod. a do toho další zánět prudušek (prudušnice?) nasazen Klacid jenže to moc nepomohlo tak další braní krve poté zjištěna chlamydie pneumonie další Klacid poté už zdravá.......... 3 dubna jdu jedu na alergologii nasadila mi paní doktoka právě ten Seretide na vyzkoušení a uvidíme ale jelikož mi budou určitě dělat spirometrii a měření ten vzduch v plicích nebo co to je jestli to budu moct nadýchat když mám zase ten kašel? děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, určitě pokračujte v antiastmatické a anti alergické léčbě, je dobře, že jste si v době infektu dávky navýšila. Pokud jste prodělala černý kašel, tak recidivy kašle mohou být i 3 měsíce po prodělaní infekci. Při černém kašli dochází k poškození epitelu dýchacích cest a trvá velmi dlouho než se obnoví. Doporučovala hlavně dostatečnou rekonvalescnci po infektech, nepobývat v zakouřeném prostředí, provádět inhalace, důležité budou výsledky výtěrů a spirometrického vyšetření Vhodné by bylo i provedení imunologickévho vyšetření a nasazení imunomodulační léčby.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: