Oslabená vnitřní stěna

Dobry vecer, je mi 27 let a cca 2 roky me trapi pocit plneho/nafouknuteho/zaludku, k tomu se postupem casu dostal jeste neprijemny pocit bolesti leveho varlete v unoru u navsteve urologa, podle prohmatu i sona bez nalezu, i kdyz konstatovani oslabene brisni steny, pan doktor me moc neuklidnil na tu stenu mi rekl ze mam jit k chirurgovi a ze ta bolest ve varleti je zpusobena od patere, pritom na bolesti zad ani kloubu netrpim, po navsteve chirurga jsem jeste ve vetsich obavach, misto vysetreni kyly, kterou udajne nenahmatal i kdyz potvrdil oslabenou brisni stenu, na me vystartovaĺ s brechtevovou nemoci, kdyz zjistil ze trpim od 15 let na zanety duhovky, tenkrat jsem podstoupila nekolik vysetrenich od krve a ruznych rentgenu v nemocnici a nic nezjistili (oci mam obe operovane cca od 5 let a nachylne), no a i kdyz jsem tam s uplne jinymy problemy, na bolesti bricha ani co mam delat s tou stenou nic nerekl, ale hned mi predepsal nejake antvmaticke tobolky (ktere si ani nevyzvednu a k tomu cloveku odmitam znovu jit), dost me to vydesilo a zacinam ztracet duveru v lekare, kterych se obecne dost bojim, prosim poradte na jake oddeleni ci lekare se mam adresne obratit idealne v praze, co se tyce tech problemu s brichem zacaly v dobe, kdy jsem na tom byla hodne spatne po psychicke strance, ted je to sice lepsi trosku, ale snazim se videt trochu do budoucna coz je posun, oproti tezkym depresim jeste z pred nekolika mesici, jeste doplnim ze jsem M2F trans

Odpověď odborníka:

Dobrý den, slečno Wendy. "Oslabená" břišní stěna je, kolega promine, velice vágní vyjádření, které Vás asi zbytečně vylekalo, z Vašeho popisu vyplývá, že urolog pomýšlel spíše na kýlu, proto Vás směřoval na chirurgii. S teorií o Bechtěrevově nemoci to chirurg jistě "myslel dobře", z Vašeho textu mám dojem, že došlo především ke komunikačnímu zmatku - mělo Vám být samozřejmě vysvětleno, proč lékař na takovou diagnosu pomýšlí a k čemu jsou dobrá navazující vyšetření (pak by asi bylo možné diskutovat o tom, zda jsou nutná a zda je dobrý nápad je organizovat přes chirurgii...). Ovšem zpět na začátek - ve Vašem věku je velmi nepravděpodobné, že by za trávicími potížemi stálo nějaké vážnější onemocnění (jde spíše o tzv. "funkční" problémy, nebo jak píšete, mohly souviset s psychikou - deprese či úzkost se velice často projeví potížemi s břichem...) a pocit plnosti s "oslabením" břišní stěny nejspíše nijak nesouvisí. Kam se obrátit? - především pokud možno vždy jen na jednoho lékaře, toho, který Vás nejvíce zná a má o Vašem stavu největší přehled (měl by to být Váš praktický lékař). Jakákoliv vyšetření a další postup je pak třeba konsultovat s tímto lékařem. Mířit rovnou ke specialistovi může být kontraproduktivní (viz Váš zážitek z chirugie...). Přeji Vám hodně štěstí!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: