Oslabení cévní stěny

Dobrý den, je možné aby došlo dlouhodobým útlakem žíly, hypertenzí, vyšší srážlivostní krve, nějakou dědičnou poruchou nebo čímkoli jiným, k oslabení cévní stěny? Ale nemyslím aneurysma či křečovou žílu, mám namysli, jestli je možné aby se část žíly (cévy) po celé svojí délce rozšířila a zvětšil se průtok krve v ní. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Otázka je ne přesná. V každé cévě, tedy i žíle je určitý tlak, obsah, krev je v podstatě tlakem centrální pumpy, ale ještě více trlakem svalstva a sací sílou srdce směrem k srdci posunována. Kromě toho existuje ještě i hydrostatický tlak v žíle. Rozšíření žíly kromě varixů , které mají i další příčiny je ale dáno i dědičným založením, každá žíla má v podstatě jinou velikost, jiný průszit. Tam je vlastně již založena základní šíře žíly.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: