Oslabený dolní jícnový svěrač

Dobrý den, při gastroskopii mi lékař zjistil oslabený dolní jicnový svěrač. Jeho doporučení poté bylo jíst častěji během dne v menším množství, vynechat kávu a nelehat si po jídle. To vše dodržuji, k tomu zatím beru Helicid, který mi ještě před vyšetřením předepsala praktická lékařka, problémy se po něm zmenšily (říhání, tlak v krku, tlak v břiše, pálení žáhy). Nejsem si jistá, jestli je toto opravdu dostatečné, při mém dotazu, jestli mám pokračovat v brání Helicidu, mne sestra odbyla, že mi žádný nepředepsali a žaludek je v pořádku. Ráda bych léky vysadila, protože plánuji těhotenství, ale zároveň bych nerada něco zanedbala nebo měla opět problémy. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, neznám přesné výsledky gastroskopie, ale příznaky, které popisujete, i to, že se obtíže po Helicidu zmírnily, odpovídají zánětu žaludku (gastritidě), která může mít více příčin (nevím, zda byl odebrán vzorek žaludeční sliznice k vyloučení infekce Helicobacterem pylori - ten často podobné potíže působí a je nutné jej přeléčit antibiotiky). Problémy ale opravdu mohou být způsobeny oslabeným svěračem a zde pomohou kromě Helicidu Vám doporučená režimová opatření. Pokud máte nadváhu, bylo by dobré se nadbytečných kilogramů zbavit. Jinak Helicid je možné užívat i v průběhu těhotenství a kojení, nemá na plod nežádoucí účinky. V těhotenství se ale problémy mohou zhoršit, proto by bylo dobré, aby se Vám podařilo obtíže zklidnit na přijatelnou míru.

MUDr. Hana Králová
MUDr. Hana Králová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Interní oddělení Klinik Kösching

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: