Osteochondrosa disku l5/s1

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně mé páteře. Je mi 17 let. 17.9. jsem se předklonila a už nenarovnala. Bylo mi jasné, že jsem si zablokovala páteř (občas se mi to stane, že se zablokuji ale ne v takové míře). Nebyla jsem schopna žádného pohybu tělem ani nohama. Po chvilce jsem byla schopna se přesunout za doprovodu velkých bolestí do druhé místnosti. Když jsem pochopila, že tento stav jen tak neodezní, za dopomoci jsem se oblékla a táta mě odvezl k doktorovi. Praktická doktorka mě odeslala na ortopedii. Tam mi dali léky proti bolesti a na uvolnění svalů. Hned poté jsem šla k fyzioterapeutce. Ta mi zmobilizovala SI skloubení. Doma jsem několik dní používala hřející dečku a byla v klidu na lůžku. Když se po týdnu bolest a pohyblivost moc nezlepšovala, zašla jsem k našemu známému ortopedovi. Ten mi udělal RTG snímky a řekl, že mám počínající osteochondrosu L5/S1. I já jsem si na snímku všimla, že meziobratlový prostor je znatelně zmenšen. Dále mi aplikoval injekci Voltaren i.m. a předepsal je i na 5 dní. Původně jsem měla jít na infúzní léčbu ale nejsem plnoletá, a tak jsem nemohla. Po injekcích cítím zlepšení ale stále, když našlápnu na pravou nohu, píchne mě v oblasti SI skloubení. Chtěla jsem se Vás zeptat, jestli je pravděpodobné, že bych na tom místě se zúženým prostorem měla nějaký výhřez ploténky, když je tam tak málo místa. Jaký je prosím postup léčby? Děkuji Vám za odpověď.

Odpověď odborníka:

dobrý den Ivano Vzniké potíže jsou patrně na podkladě nejběžnější příčiny- vzmnik blokády někde v oblasti bederní páteře, popřípadě i tzv Si skloubení. Vyhřezlá ploténka působí většinou dráždění nebo počkození kořene pro dolní končetinu. Bolest vyzařuje až dolů podél jeho průběhu a jsou i další doprovodné příznaky. V akutní fázi- klidový režim,, analgetické léky- je základ terapie. Někdy je možné podávat fyzikální terapii lokálně- některé druhy elektroléčby- např diadynamické proudy, Trobertovy porudy apod. Nalezení blokády a její mobilizace je velmi efektí. Je potřeba ale provést lékařem, který vše posoudí v celku, nelze se zuameřovat jen na jedno místo- např Si skl, které může být i posunuté např v důsledku blokády v krční páteři, o které pacient ani neví. Provádí lékaři, kteří provozují vedle základní odbornosti- neurologi, ortoped i myoskeletární / manuální medicínu / Neplnoletost jistě není překážkou podávat infůzní léčbu. Snížení protoru mezi L5 a Sl obratlem na l/2 je na RTG u každého člověka. V ostatních úsecích páteře to může být nepřímá známka poškození ploténky. Ta je ale vidět až na jiných zobrazovacíh vyšetřeních- CT, CT s kontrastní látkou v páteřním kanále, MR. Nemyslím si, že by Váš nález na RTG sám o sobě vysvětloval potíže. zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: