Osteochondroza

Dobry den pan doktor, mam 32 rokov, a problemy s driekovou chrbticou. U nas v rodine nikto ich nema, nikdy ma chrbat ani ken nebolel, no pri druhom tehotenstve, ako sme sa prestahovali do cinziaku bez vytahu, a narodila sa mi druhe dietatko, denne som ho nosila aj s nakupmi na 5. poschodie bez vytahu, sa mi to podpisalo pravdepodobne pod zdravie. Tie schody som spravila minimalne trikrat denne, pretoze som musela chodit po dcerku do skoly a na treningy, kedze som kazdy den do vecera bez manzela. Bola som v novembri 2012 na magneticku rezonanciu a mam vysledky. Bola som u neurologa, lenze vzhladom k tomu, ze este stale kojim, ze nemoze so mnou nic robit, Ak kojit prestanem, da mi lieky. Nie som spokojna s tymto zaverom, a ked som si pozerala fotky z MMR, nelubi sa mi biely flak v okoli driekoveho stavca, kde by som mala mat "zodratu" a zvapenatenu platnicku. Neviem co to znamena, preto sa obraciam na vas. S velkou prosbou. Pretoze s mojim stavom nezvladam denne cinnosti, neviem sa predklonit, s bolestou davam tanier polievky na stol, strasne ma to obmedzuje a upadam do depresii, kedze mam len 32 rokov, 2 deti, a chceli by sme este tretie babatko. Aj to je moja otazka, ci to vobec bude mozne s takouto platnickou, a ci neostanem na voziku. Moj lekar mi toho povedal velmi malo a to, co vsade citam, ma priserne strasi... Neviem ci mozem cvicit, brat lieky, alebo co robit, ci sa to da vobec nejak aspon zlepsit a vratit do stavu, aby som mohla vykonavat denne normalne domace cinnosti. Moja diagnoza znie: Prechodny stavec L6/v popise S1/ osteochondroza L5/S1 s deg. subchondralnymi zmenami Modic II., bez patol. zmien signalu stavcov a zachytenej miechy. L2/3: Spondylartroza. L4/5: Bulding disk s jemnou impresiou na dur. vaku, zhrubnuté lig. flava obojstranne, spondylartroza. L5/S1: Spondylartroza, mierne širšie lig. flava, building disk, mediolateralna protruzia obojstranne, mierne výraznejšie vpravo - predozadne 4,5mm, impresia na dur. vaku, mierne zužuje pravý laterálny recesus s jemným naliehaním na koreň S1 l.dx. Prosim Vas pan doktor o vysvetlenie tychto slov, ci som na tom tak strasne zle, a co mozem s tym robit. Lebo ma velmi znepokojuje tento nalez. Este mi moj lekar povedal, ze mam mieto 5 ze 6 driekovych stavcov, toto nechapem vobec. Ci som na tom ozaj tak moc zle. Dakujem moc!!! Lebo ani nespavam. Pekny den, Jana.

Odpověď odborníka:

Nález na bederníé pateři představuje vrozenou změnu v oblasti dolní části bederní pateře, ta značí jen jistou pohotovost k možnosti časnějších degenerativních změn v oblasti. Ty jsou patrné, nejsou ale nikterak alarmující¨. Prtotruze disku zvláště v segmentu mezi 5 bederním a 1. křížovým obratlem je význačnější a poněkud atakuje průběh výstupou míšního nervu podle vašeho popisu. Je nepochybné, že nejlepší by bylo přijetí do nemocnice na ortopedii nebo neurologii nebo lůžkovou rehabilitaci, kde byste absolvovala medikamentosní , infuzní a pohybovou léčbu, což ale nebudde s dětmi dost dobře možné. V tom případě jistě absolvovat řádně léčbu rehabilitační, stav se nepochybně zlepší, ale léčba v takovém případě bude vyžadovat delší čas. Varovat se prochlazení a zvedání těžkých břemen v ohnutí, což s dětmi také není snadné. Jinak poradí váš ortoped, neurolog nebo rehabilitační lékař podle vyšetření vás a zhodnocení MR nálezu.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: