Osteopenie

Dobrý den, je mi 32let a při denzitometrickém vyšetření (odeslána endokrinologem na vyš. z důvodu předčasného ovariálního selhání) mi byla diagnostikována osteopenie. Lékař mi napsala Vigantol 12gtt. 1x týdně ,doporučil dostatek mléčných výrobků ,Ca eff. 500mg 1-2 x denně a kontrolní denzitometrii za dva roky. Vzhledem k předčasnému ovariálnímu selhání mi doporučila ještě hormonální antikoncepci z důvodu nedostatku estrogenů,ale háček je v tom,že mám trombofilní mutaci F II G20210A-heterozygot, kde se antikoncepce nedoporučuje-tuto situaci nemám dořešenou,jelikož si nejsem jistá,zda je nutné to řešit a zda to mám řešit na hematologii a nebo u své gynekoložky. Chtěla jsem se také optat,zda se dá osteopenie úplně vyléčit a co mohu udělat pro to,aby se stav alespoň zlepšil,pokud je to možné. Poslední věc je,že bych ráda věděla,jestli osteopenie může bolet. Večer,když ulehnu do postele mě začnou bolet až pálet lýtka , někdy se bolesti objeví i přes den při vyšší fyzické námaze (pracuji jako zdravotní sesta na lůžkovém odd.) Můžete mi prosím poradit a sdělit Váš názor,co dál ? Moc děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Osteopenie není alrmující zálěžitost a léčba je odpovídající, vhodný k tomu pobyt na čestvém vzduchu, slunce, moře. Antikoncepci, nemusí být medikamentosní, řeště s gynekologem.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: