Osteopenie

Dobrý den, v loňském roce jsem utrpěl úraz zlomenina obratle L2.Byla mi provedena stabilizace L1-L3 a následně výměna obratlového těla L2.Potom jsem 5měsícu chodil s korzetem.Pak následovaly rehabilitace a lázně.Tedkom mi byla zjíštěna zlomenina obratle L5.Prosím o informaci jestli k této zlomenině nedošlo vznikem osteopenie(osteoporozy).Nikdy před tím jsem problémy neměl i žádné zlomeniny.Uvádím nedostatek pohybu během doby léčby předešlého úrazu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, prosím zjistěte z popisu RTG a CT, zdali se nejedná o spondylolýzu (přerušení oblouku) L5, která bývá často pacientům pro zjednodušení (bohužel) vysvětlována jako zlomenina. V tom případě by se jednalo o postižení nezávislé na zlomenině L2 a pravděpodobně nevzniklé traumaticky. Pokud by se jednalo opravdu o kompresivní zlomeninu L5, bylo by nutné provést vyšetření kostní denzity na osteologické ambulanci a nádledně nález raději zkonzultovat na některém z vedoucích spondylochirurgických pracovišť v ČR. V případě spondylolýzy je primární léčba konzervativní- RHB zaměřená na posílení svalového korzetu.

MUDr. Jiří Šrámek
MUDr. Jiří Šrámek

Specializace: Chirurgie páteře
Pracoviště: ProSpine, Německo

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x