Osteoporoza

dobrý den, před několika dny jste mi odpovídali na můj dotaz ohledně užívání kapek Vigantol, po odběru krve mi bylo zjištěno nadměrné množství vápníku, užívám helicid,micardisplus, letrox, detralex, asi 2x do roka jsem užívala condosulf 800 na bolesti kolen, může to mít nějakou souvislost s užívanými léky? byla jsem na kontrole štítné žlázy a odběru krve, tam vše v pořádku, děkuji za odpověď, Č

Odpověď odborníka:

Helicid, MicardisPlus, Letrox a Detralex i Condrosulf mají za normálních okolností na metabolismus vápníku jen malý vliv. Některé příčiny hyperkalcémie (zvýšeného množství vápníku v krvi): zvýšené odbourávání kostí (např. určitá onemocnění krvetvorné tkáně - plasmocytom), zvýšená funkce štítné žlázy, předávkování vitamínem D (mj. Vigantol), nedostatek pohybu - imobilizace na lůžku, některé endokrinní příčiny. Zvýšení hladiny vápníku by se mělo potvrdit opakovaným vyšetřením, v případě potvrzení hyperkalcémie pak je nutné pátrat po příčině.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: