Osteoporóza

Dobrý deň, diagnostikovali mi osteoporózu. Mám 38 r.Bola zistená náhodne pre stále bolesti chrbta a kolien. Bolesti aj nôh,stehien,rúk a únavy. Reumatologické vyšetrenia dopadli všetky OK. Najviac mám poškodené bedrové stavce.(Hodnoty až do -3,3). Som aj operovaná na bedrovú chrbticu v roku 2009,mám stabilizáciu 6 šróbami.(po zdvihnutí ťažkého predmetu). Bola som aj na RTG ktorý som si doslovne vydupala, lebo som mala hroznú bolesť v hrudnej chrbtici, a šírila sa mi do rúk, a na dotyk mám citlivú kosť. Bola mi zistená kompresia TH 7 a presne tam ma bolí. Bolesti už mávam každý deň,je to neznesiteľné a vyčerpávajúce,lebo som zamestnaná a sedím 8 hod. Vtedy je to hrozne bolestivé. Uľaví sa mi len v ľahu. Včera som dostala bolesti do bedrovej chrbtice a teraz tam mám tiež veľmi citlivé miesto pri zatlačení na bok chrbtice. Neviem či môže ísť o ďalšiu kompresiu. Tá silná bolesť pomynula , ale keď chodím tak to niekedy cítim. Ale hlavne ma bolia kolená, ale niekedy hrozne aj v noci a medzi lopatkami. S kolenami som chodila aj k ortopédovi a nič. RTG bolo OK. Dávali mi tam aj opichy, preparáty na výživu a stále nič. Kolená bolia. Chcela som sa spýtať či je možné že ma bolia kolená aj z osteoporózy, a či je možné že by sa mi uvoľnili skrutky zo stavcov? Už som z toho unavená stále mám bolesti a užívam lieky na bolesť-Doretu 750 mg. A aj tá mi niekedy nezaberie úplne. Ako sa prejavuje kompresia bedrových stavcov. Mám žiadať aj nejaké iné vyšetrenia? Momentálne som objednaná na MR krčnej chrbtice. Ďakujem vopred za odpoveď a pomoc. Erika.

Odpověď odborníka:

Při vyšším T skore, které patrně uvádíte je třeba se zaměřit nejen na léčbu existující osteoporozy , ale také na příčinu porozy, která ve vašem relativně mladém věku musí existovat. Je potřeba provést interní vyšetření a enkrinologické vyšetření, nejen hladinu minerálů, ale i hormonů, které mají vliv na vyplavování vápníku z kosti, tvorbu kostní matrix, osteoidu. Vyšetření štítné žlázy a především příštítných tělísek, nadledvinek a funkci hypofysy. Vaječníky. Samotná m. rezonance krční pateře jistě osvětlí následek osteoporozy a změny na obratlech, ale neujasní příčinu jejich vzniku. Pátrání po příčině může být dlouhodobé. Zkuste navázat kontakt s některoiu z interních klinik v Bratislavě, která se endokrinologií zabývá nebo kontaktovat Výzkumný ústav endokrinologický v Bratislavě pokud dosud existuje. Najdete snad na internetu. Podle všech výsledků potom další léčba

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: