Ostruha paty

Dobrý den, v říjnu 2011 mi na základě RTG diagnostikovali vlevo plant. ostruha 3mm, v té době jsem byla v rehab. ústavu s krč. páteří, kde mi navrhli léčbu rázovou vlnou kterou jsem podstoupila a současně léčbu ultrazvukem. Po 14 dnech po ukončení léčby se silné bolesti v patě objevily opět, po novém RTG s nálezem ostruhy 4mm mi orthoped provedl obstřik(leden 2012) obtíže vymizely až do srpna 2012 a od té doby opět trápí čím dál větší bolest paty. V říjnu 2012 mi na rehabilitaci opět aplikovali 10x ultrazvuk, ale bez jakéhokoliv efektu zmírnění bolesti. Nyní už mám boleti nejen než se rozejdu, ale i při běžné chůzi či stání.V botách používám podpatěnky, bez bot - doma na boso vůbec nemohu chodit. Nyní po novém RTG mám zprávu od radioložky, že kontury patní kosti jsou hladké a že strukturální změny skeletu ani jinou patologii neprokazuji. Pane doktore, co mě v té patě tedy tak ukrutně bolí?

Odpověď odborníka:

V léčbě jste absolvovala řadu léčebných postupů, které často vedou k účinku, ale také ne vždy. Při těchto úporných potížích není snadné stanovit diagnozu, příčinu bolestí.. Potíž je především důležité přesně lokalizovat, zvážit působení okolních změn. Samotná ostruha nemusí být příčinou, může se jednat o vystřelující bolest artrozních kloubů v okolí, dna, důležitá je hladina kyseliny močové, některé neuralgie v plosce nohy, revmatoidní artritidy. Bolest je právě působena často tendinozou nebo tendovaginitidou Achillovy . šlachy, entezopatii v místě úpony šlachy na kost, kde dochází při přetížení změněných šlach k mikroorupturám šlachy, někdy i ke fragmentaci, drobným zlomeninám v místě ostruh nebo v jejich blízkosti. Vhodné by bylo tedy vyšetření i na revmatologii, odběr krevních testů, provedení kontrolní zobrazovací metody oblasti úponu Achillovy šlachy , magnetické rezonance, která je schopna odlišit některé změny i na měkkých tkáních. Podle těchto výsledků léčba i případnou immobilizací v sádře, lépe než v ortéze. Léčba těchto úporných potíží není snadná.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+11 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: