Otázky ke graviditě

Snazime se o miminko, jsem 9 mesicu po prodelane kyratazi a mam strach ze zanetu delohy (bolest bricha a v krizi, obcas svedeni zevnich rodidel, nesvedivy vytok). Lekarka z UZ vydi jen trosku tekutiny za delohou, ktera se stale objevuje a mizi, jinak jsem pry zdrava a me dotazy permanentne nezodpovida. Na konec me poslala az prakticka lekarka na odbery krve a moci a sono celeho bricha(vse negativni). Do toho vseho me kontaktoval byvaly partner, ze mu byly zjisteny chlamydie. Nejsem s nim 3 roky, ale radeji me poslali na venerologii, tam mi k memu prekvapeni odebrali jen moc. Me dotazy: 1. Staci vysetreni krve a UZ od gynekologa ke zjisteni zanetu v deloze? Bez vyteru? 2. Mohu mit chlamydie i po 3 letech, aniz by to nikdo zjistil? Mela jsem teprve az nedavne dobe zanet moc. cest a partner zanet konecniku(po dukladnejsim vysetreni se jedna o Crohnovu nemoc) 3. Staci pro jejich zjisteni i po 3 letech pouze testy z moci? 4. Cetla jsem, ze chlamydie muze zpusobit potrat, ale muze i za zamlkle tehotenstvi, ktere zpusobila genetiicka vada v 10.tt? 5. Je pravdepodobne ze jsem znovu tehotna, jak moc se mam znepokojovat pokud budou vysledky pozitivni? Jak se to resi v tehotenstvi? Omlouvam se za tolik dotazu, ale nikdo se se mnou o tom nehodla bavit. Dekuji i za strucne odpovedi. Denisa

Odpověď odborníka:

Deniso, k 1. otázce- pokud není suspektní výtok (tzn. např. zapáchající nebo hustý hnisavý apod.) jistě postačí vyš. krve a UZ, v opačném případě je nutný stěr. ad2) chlamydiová infekce se projevuje recidivujícími uretritidami (záněty močové trubice) a je typický hlenohnisavý výtok a problémy s močením- pokud se tyto potíže nevyskytují u vás ani u partnera, zapomeňte na ni. ad3) postačí, lepší jsou však stěry z děložního čípku, ad4) to jste četla správně- může a nemusí, chlamydie může udělat i pěknou neplechu v podobě pánevního zánětu a nevysvětlitelných pánevních bolestí apod., ale toho se myslím vy nemusíte obávat, ad5) Pokud jste těhotná a zjistí se chlamydiová infekce, tak se musí přeléčit oba partneři, nemusíte se ničeho obávat, i to se stává- nebuďte ve stresu.

Hezký den, dr. Krákora M.

MUDr. Martin Krákora
MUDr. Martin Krákora

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktický lékař pro dospělé, Klášterec nad Ohří

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x