Otázky týkající se pohl.přenosných nemocí

Dobrý den,paní doktorko.Mám na vás 4 otázky a budu strašně moc ráda když mi na ně odpovíte. 1.Slyšela jsem, že u syfilis protilátky přetrvávají i mnoho let po vyléčení? Znamená to že když se někdo se syfilisem bude léčit tak se nemusí nikdy vyléčit a nakonec může této nemoci podlehnout nebo ho tato nemoc může zdeformovat(zohavit)? Co se tedy stane se člověkem u kterého protilátky syfilis přetrvávají i mnoho let po vyléčení? Je to na škodu? 2.Může syfilis infekce nebo její bakterie při vysokých teplotách a vedrech( v tropech například na dovolené v zahranicí,tak tropy jsou) zmutovat jako u hiv infekce? 3.Četla jsem na interneu že když máte rizikový styk tak se máte nechat do sešti měsíců od rizika vyšetřit na protilátky.Když se necháte na protilátky vyšetřit sedmý měsíc tak protilátky nemusejí reagovat. Co je na tom pravdy? 4. Vadí nebo může nějakým způsobem ovlivnit testy, rozbory na protilátky(spíše protilátkové reakce) a výsledky testů, když se nechám otestovat na více pohlavně přenosných nemocí najednou?

Odpověď odborníka:

1) Protilátky mohou přetrvávat po celý život, ale jde o tzv. paměťové protilátky, tzn. projev toho, že se člověk s infekcí kdysi setkal. Neznamená to, že onemocnění v těle přetrvává. Přetrvává pouze imunitní odpověď. 2) K žádné mutaci bakterie vyvolávající syfilis nedochází. 3) Protilátky by měly přetrvávat i po 6. měsíci. Ale pokud jste po nakažení léčna antibiotiky (třeba na anginu), pak může dojít k poklesu protilátek a vyšetření je zkreslené. 4) Ne, běžně se provádí testování na více pohlavně přenosných chorob.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: