Otehotneni

Dobrý den, už tři roky užívám antikoncepci sunya. Posledních 11 měsíců užívám antikoncepci 3 měsíce bez pauzy, což znamená 3x21 prášku po sobě a pauzu mám až po dobrání krabičky 7 dní. 3.9. jsem měla pohlavní styk, kdy ,,chlapec\'\' svoje vyvrcholení dokončil uvnitř v pochvě. Prášek jsem si ten den zapomněla vzít a vzala jsem si ho až druhý den. Vzhledem k tomu, že ,,chlapec\'\' má i dlouhou velikost svého penisu, tak začínám mít obavy. Od soboty mě postihávají migrény a včera se mi chtělo i zvracet. Je možné, že antikoncepce není účinná, když ji beru 3 měsíce v kuse? Vzhledem k tomu, že je mi 17 let, tak jak je to s tehotenským testem přímo u gynekologa? Musím si ho zaplatit nebo to proplácí pojišťovna? Předem moc děkuji za vaší odpověď a přejí příjemný den. :-)

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Pro případ chybného užívání antikoncepce platí následující pravidla: CHYBY V UŽÍVÁNÍ ANTIKONCEPCE I. (hormonální perorální) Doporučení při vynechání jedné tablety: •DO 12 HODIN Okamžitě užít vynechanou tabletu a další tabletu v obvyklou dobu. Antikoncepční účinnost zachována. •NAD 12 HODIN •v 1. týdnu užívání: užít okamžitě vynechanou tabletu, další v plánovaný čas, po dobu 7 dnů není zajištěna úplná antikoncepční ochrana, proto pojistit další antikoncepční metodou •v 2. a 3. týdnu užívání: okamžitě užít vynechanou tabletu, další v plánovaný čas, účinnost zachována Doporučení při vynechání více tablet: Pokračovat v užívání. Očekávat špinění. Po celý cyklus nespoléhat na antikoncepční účinnost. Sama si můžete v lékárně koupit test. V ordinaci lékař má možnost krevního odběru za účelem vyloučení gravidity - ten bývá hrazen zdrav. pojišťovnou.

MUDr. David Neubert
MUDr. David Neubert

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: NEUMED gynekologická ambulance s.r.o.

Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: