Otěhotnění

Dobrý den , mam na vás pár otázek. Po vysazení HA po 9 letech mam velmi nepravidelnou MS, je mi 27 let a chtěla bych miminko, HA neberu už 9 měsíců a MS přichází tak jednou za měsíc a půl až dva měsíce. Po změně gynekologa mě mam konečně nějaká vyšetření, můj horm. profil provedený 2 DMC je: FSH 5,3 LH 6,6 estradiol 35, prolaktin 13,13 prog. 1,3 testosteron 1,88 kortizol 349 DHEAS 8,00. Problém je TSH 4, 740 který dle dr. může způsobovat neplodnost. Jaký je váš názor na tento horm. profil? Dr. měl nejdříve podezdření na syndrom PCO dle malých cyst na vaječnících, ale dle profilu je to ok. Jsem štíhlá a ochlupení nemam. Jaká je prognoza otěhotnění s onemocněním štítné žlázy?? A ještě jeden dotaz, kvůli dovolení mi pan dr. předepsal na posunutí MS ( nikdy nevim kdy přijde) lék Norethisteron - máme se raději chránit v době braní tohoto léku a po jeho vysazení se zase pokoušet o mimi?Stačí když si před braním tohot prášku udělám těh. test a pokud bude negativní mohu ho klidně brát? děkuji velmi za odpověď Hezký den

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Martino, problémy po vysazení antikoncepce jsou zcela běžné - někdy cyklus "nenaskočí" třeba půl roku - i tak dlouho se v těle mohou nastartovávat znovu běžné procesy. TSH by těhotenství bránit neměl, je stále v normě, i když u její horní hranice. Pokud by šplhal výš (známka snížené funkce štítné žlázy) je možné ho zkompenzovat hormony - identickými s těmi, které tělo samo produkuje, takže byste do sebe nedostávala nic cizího. TSH může ovlivnit produkci jiných hormonů tak, že pak nedochází k ovulaci - to by ale bylo nutné ověřit buď hormonálním profilem v různých částech cyklu nebo jednoduše kolem předpokládané poloviny sérií ovulačních testů (lze koupit v lékárně). Jinak je hormonální profil v pořádku, dost často způsobuje neplodnost vysoká hladina prolaktinu, ale tu vy máte také v pořádku. Estradiol je nízký, ale to na začátku cyklu takto je, v průběhu cyklu se pak jeho hladiny zvyšují. Norethisteron před otěhotněním nechrání, proto během užívání používejte ještě nějakou antikoncepční metodu. Po jeho vysazení velmi pravděpodobně menstruace přijde během 3 dnů. Pak není problém se začít pokoušet o miminko - ideálně v době ovulace. Před nasazením norethisteronu byste si měla rovněž být jistá, že nejste těhotná - tj. udělejte test.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Kýla – kde se bere a co ji způsobuje?
Články: Kýla – kde se bere a co ji způsobuje?
Kýly patří k nejčastějším...
Nachlazení, nebo chřipka? Naučte se je rozlišovat
Články: Nachlazení, nebo chřipka? Naučte se je rozlišovat
Vzbudili jste se s ucpaným...
Vitamin D – pomůže cévám diabetiků?
Články: Vitamin D – pomůže cévám diabetiků?
U lidí s cukrovkou dochází...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Sexuální mýty — společný orgasmus a velikost penisu
Články: Sexuální mýty — společný orgasmus a velikost penisu
Naše sexualita a sexuální...
BRCA: geny zodpovědné (nejen) za rakovinu prsu
Články: BRCA: geny zodpovědné (nejen) za rakovinu prsu
Svět nedávno obletěla...
Lupus – složitá diagnóza i léčba
Články: Lupus – složitá diagnóza i léčba
Únava, vyrážka, padání...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Cholin
Články: Cholin
Zdokonalit svou paměť patří...
Hormonální antikoncepce – je opravdu takovou hrozbou?
Články: Hormonální antikoncepce – je opravdu takovou hrozbou?
Hormonální antikoncepce je...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x