Otěhotnění

Prodělala jsem za poslední rok dvě zamlklá těhotenství a jedno biochemické. Mám diagnostikován Heterozygotni stav v lokusu C677T genu pro MTHFR, což je dispozice k zvýšené hladině hemocysteinu. Faktor VIII 137%. Je mi 41 let mám syna 10let, naštěstí zdravého ale narodil se ale předčasně pro Hellp syndrom matky... Moc bych si další dítě přála, daří se mi sice otěhotnět, (3x za poslední rok a půl) ale bohužel opakovaně potrácím. Mám nového partnera, který má také ale jedno zdravé dítě s jinou partnerkou. Chtěla bych se zeptat, jestli by nebylo vhodné užívání mimiheparinu nebo jiného léku na ředění krve na počátku těhotenství? Uvědomuji si že i můj věk hraje velkou roli. Žiji poměrně zdravě a nejsem obézní i k pohybu mám dobrý vztah. Za radu Vám předem moc děkuji

Odpověď odborníka:

Rozhodně užívání léků na ředění krve v období těhotenství na příčinu, kterou uvádíte není typické, byl by to nestandardní postup o kterém by musel rozhodnout specialista v oboru hematologie. Léky na ředění v těhotenství lékaři používají neradi, neboť sebou přináší riziko komplikací, proto se podávají jen v některých, nezbytně nutných diagnozách. Už i vzhledem k vašemu věku bych netrvala na udržení těhotenství za každou cenu. Pokud se to povede přirozenou cestou, bude jen dobře, pokud ne, tak "násilné udržení" těhotenství nedopadá dobře, může se cokoliv stát a devět měsíců je dlouhá doba. Těhotenství po 40 roku věku je rizikové. S pozdravem Dr. Janoušková

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x