Otěhotnění

Uzivam jiz 6 rokem HA Yaz. Je mi 27 let. Planujeme s pritelem miminko v přelomu cervenec/srpen (bud to vyjde nebo ne,ale rada bych aby ano,chceme lvice :)). HA jeste uzivam. Jsem cca u 12 dne od prvni pilulky v platicku. Je vhodne vysadit jiz ted HA, dostat menstruaci a pokusit se o miminko nebo je lepsi dobrat cele platicko? Jde mi predevsim o to,ze budu cely listopad pracovat mimo domov a nebudeme moci pracovat na miminku. Muze mit drivejsi vysazeni HA a nedobrani platicka nejaky vliv pro cyklus a treba ovulaci? Co se tyka ovulace, verim, ze se nemusi dostavit hned po prvni menstruaci a vysazeni HA, ale pokud ano, tak cca asi mezi 10 a 17 dnem od prvni menstruace hned jak se HA vysadi? A v techto dnech pracovat na miminku? Je to mozne? Nebo spise pockat dva az tri cykly? A pokud ano, tak z jakého duvodu. Dekuji za odpoved

Odpověď odborníka:

V dotazu je několik otázek. Začnu postupně, vysazení antikoncepce je možné kdykoliv, ale je lepší dávku dobrat a pak přestat. A to z důvodu, že při předčasném vysazení dojde nejdříve ke krvácení ze spádu hormonů a pak teprve ke klasické menstruaci po ovulaci. V tomto případě může klasická menstruace následovat i 6 týdnů po vysazení. Pokud doberete dávku, tak menstruace bude následovat tak jak má, asi 4 týdny po poslední tabletě, takže ve výsledku na rychlosti menstruace a ovulace nic neuspíšíte. Čekat na otěhotnění nemusíte, nechráněný styk můžete mít hned po vysazení. Ovulace nastává zhruba opravdu okolo 14 dne a je individuální, u někoho hned, u někoho i po více měsících. Nikdy se nedá dopředu říci, kdy se vám otěhotnit podaří. S pozdravem Dr. Janoušková

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: