Otěhotnění

Dobrý den, mam dotaz, léčím se na neplodnost, syndrom PCO, před dvěma měsíce jsem prodělala laparoskopii a drilling vaječníků, s tím, že vajíčka se tvoří ale nedozrávají.. Měla jsem vždy problém s nepravidelností menstruace, dlouhé cykly, potom silná menzes trvající až týden.. Bylo mi naznačeno že po tomto drillingu by se mohl cyklus zpravidelnit, ale není tomu tak, nyní mi mešká i po agolutinu, těh. test negativní, těsně po agolutinu jsem začala krvácet, ale jen pár hodin. Bylo mi řečeno, že sliznice je nízká a nasazen orgametril. Normální a pravidelnou mS jsem měla jen pomocí léků estrofem a provera. čím může být způsobeno, že se cyklus nesrovnal? horm. profil jsem měla v pořádku. Nejspíš půjdeme do inseminace a pak do IVF. Mam strach, abych neměla problém s tou nízkou sliznicí, ale když reaguji na estrofem, tak je to v pořádku? Manžel má nižší poihyblivost spermií, tak nás nejspíš IVF nemine, jen mi jde o to, abych udělala maximu, aby se to povedlo. Nikdo mi přesný problém, proč nemenstruuji nebyl schopný říci, horm. profil v pořádku, FSH 5,6, LH 6,6 (takže náznka na PCO), jinak ale obezitou netrpím, snad jen trochuv vyšší cholesterol. Při IVF se povede dostat vajíčka za vaječníků, pokud tam jsou i u žen ,které nikdy neměly ovulaci? Po laparoskopii jsem jednou menstruaovala spontálně, podruhé mi byl píchnut agolutin po kt. se MS nedostavila, pak nasazen orgametril po dobu deseti dnů po 3 tabletách, nyní jsem třetí den po dobrání, prosím o info, do kolika dní by se měla MS dostavit, mam velký strach,že opět nedorazí a že nebudu mít šanci otěhotnět ani po IVF. Jsem psychicky dost na dně, pořád jen čekám na mestruaci, lékař mi moc nic nevysvětlil, tak hledám info na internetu.., mohlo se stá něco při laparoskopickém zákroku, kt. dle výsledků ale dopadl dobře, i biopsie vaječníků ukázala, že folikuly se tvoří, jen nedozrávají? děkuji moc za odpověd

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Martino! PCO je silně spojeno s insulinovou resistencí a je v tomto smyslu je příbuzná metabolickému syndromu. Nemusíte být obezní, dokonce dosti často ženy s PCO mají normální hmotnost. Klíčem je ale rozpadající se hormonální rovnováha, kterou způsobila rezistence na inzulin. Sportujte, pohybujte se. Abyste zlepšila glukozovo-inzulinovou situaci, je třeba, aby pohyb trval alespoŇ hodinu a byl dynamický, tedy zapotit, zadýchat. Nemaují smysl anaerobní aktivity (tenis, squash, sprint apod), jde vyloženě o získání kondice a na místě je aerobní zátěž. Zcela postačí chůze, ale denně, hodinu, zapotit, zadýchat. dopřejte si alespoň dva měsíce v tomto režimu a uvidíte, že se budete cítit lépe a i cyklus se nejspíš srovná. Omezte sladkosti, ve stravě by bylo vhodné zvýšit podíl bílkovin na úkor sacharidů. K večeři nejezte sacharidy nebo jen minimum (místo chleba si dejte zeleninový salát s masem, tofu, luštěninami, oříšky apod). Muž by mohl chodit (jezdit na kole, běhat, cvičit aerobik, plavat...) s Vámi, určitě mu to také prospěje. Jeho spermiím také. Co se jeho plodnosti týče, revidujte jídelníček, jezte pestře. barevně, hlavně čerstvé jídla, vařte sami, omezte polotovary, konzervy, uzeniny. odbourávejte stres, méně pracujte, více se radujte, pohybujte se. Přemýšlejte o stěhování na venkov, který zdraví i plodnosti svědčí lépe. U Vás by bylo na místě dočasné podávání antidiabetika metforminu nebo i jiných PADů. Více o PCO v hezkém článku na wikipedii : http://en.wikipedia.org/wiki/PCOS

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: