Otěhotnění po laparoskopii

Dobrý den, v půli července jsem prodělala laparoskopii kvůli cystě na vaječníku, byla mi ale při ni i odstraněna endometrioza III. stupně. a také část vaječníku mi byla odebrána. S manželem nám bylo doporučeno otěhotnění (což jsme velice vítali, protože jsme dítě již plánovali). Ale můj gynekolog mi nechal pouze 4 měsíce na přirozené otěhotnění a posléze mě chce poslat do CAR. Chtěla jsem poradit jestli si myslíte, že je nutné jít do CAR, nebo zkoušet přirozeně otěhotnět ještě déle? Byla mi hned po operaci nabídnuta hormonální léčka na půl roku (umělý přechod), ale tu jsem odmítla právě kvůli plánovanému těhotenství. Proto mě napadá ještě jedna otázka, bylo by pro mě lepší nasadit léčbu s visanne a pak přirozeně zkoušet otěhotnět, nebo jít rovnou do CAR? Moc děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Paní Terezo,
doporučuji provedení kontrolních vyšetření, zejména spermiogramu u partnera, případně PCT testu, dále pak hormonální profil a reprodukční imunologii u Vás.
Endometriosa snižuje možnost spontánního těhotenství. Naopak v těhotenství se ložiska zmenšují a může dojít k vyhojení endometriózy. Endometriosa je jednou z indikací pro provedení umělého oplození, proto bych podle výsledků zvážil další postup.
Pokud byste měla zájem, můžete se objednat k nezávazné a bezplatné konzultaci do mé ambulance, zmiňovaná vyšetření hradí zdravotní pojišťovna. Poté se budete moci lépe rozhodnout. Objednání je možné na tel. 549 523 258.

S pozdravem
prim. MUDr. Pavel Texl

prim. MUDr. Pavel Texl
prim. MUDr. Pavel Texl

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Sanatorium Helios

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: