Otěhotnění po očkování

Dobrý den paní doktorko, prosím Vás. V dětství jsem neprodělala plané neštovice, jelikož mám již pětiletého syna, který půjde v září do školky, nechala jsem se raději naočkovat vakcínou Varilix. Nyní mě čeká druhá dávka. Chtěli bychom s manželem druhé mimi a můj dotaz tedy zní, zda uváděné tři měsíce po očkování jsou bezpečné a zda se to dá nějak zkontolovat. Co by se stalo, pokud by žena otěhotněla již ve zmíněných třech měsících po očkování. Je množství protilátek příliš vysoké v tomto období a mohlo by to mít nějaký nepříznový vliv na vyvíjející se plod? Děkuji mnohokrát za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Marci! Na položenou otázku nelze jednoznčně odpovědět. Očkovací schemata jsou postavena tak, aby se v drtivé většině lidí vytvořila dostatečná imunita. Jde o to, zda proběhne infekce virem neštovic (varicela zoster) v průběhu těhotenství, či nikoliv. Očkování samo ale není právě ideální kombinovat s těhotenstvím z důvodů velkého množství imunologických procesů, které budí jednak očkování a jednak i těhotenství.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: