Otěhotnění po prstěni´

chtěl bych se zeptat, zda moje přítelkyně může otěhotnět potom co jsem šáhl na ubrousek se spermatem a pak až po několika minutách šel uspokojit svou přítelkyni ruce jsem si ještě předtím utřel ručníkem menstruaci má mít za 1,5 týdne

Odpověď odborníka:

OTĚHOTNĚT MŮŽE!!! Jistě je menší, pravděpodobně výrazně menší, risiko, než kdybyste ejakuloval do pochvy své přítelkyně, ale rozhodně není vyloučené. Jednak jsou spermie poměrně dost dlouho živé i po ejakulaci (jak jinak by mohli sexuologové vyšetřovat spermiogram, kde počítají procento pohybnlivých spermií!), jednak jejich aktivní pohyb vede k tomu, že se i z oblasti poševního vchodu jsou schopné propracovat skrze hrdlo děložní, dělohu až do vejcovodu, kde se mohou potkat s vajíčkem. Štěstí - nebo neštěstí je ovšem hotovo. Obecně se při podobných nehodách doporučuje postkoitální antikoncepce (intercepce), tzn. jednorázová aplikace hormonální antikoncepce (jedna dávka do 72 hodin po nechráněném styku, tedy i po praktice, kdy jste s prstem potřísněným spermatem vnikl do pochvy přítelkyně, druhá za dvaníct hodin po ní). Klasicky se používá preparát Postinor-2, je nejlepší mít ho vždy u sebe (jednak - jak je uvedeno výše - to docela spěchá, jednak je třeba lékařský předpis - gynekologové bývají rozumní!). Jednorázová aplikace ničemu a nikomu neškodí, je účinná a levná a rychlá. Nedoporučuje se ale na preparát opovážlivě spoléhat, nahradit jím kondom nebo rozumně volenou hormonální antikoncepci či tělísko: neodpovědně opakované aplikace, pokud jdou často za sebou, udělají v mensturačním cyklu uživatelky zmatek. Ovšem, po vysazení se zmatek urovná. Ve VAšem případě bych vyčkal termínu menstruace, pokud se nedostaví, máte jasno. Pokud se dostaví, jasno nemáte, je třeba v obou případech těhotenský test. Případna gravidita by byla pokročilá 14. dní, začínal by třetí týden. Myslím, že rozhodně lepší než podobné obavami naplněné období je rozumně (!!!) volená hormonální antikoncepce, případně tělísko, a samozřejmě pravidelné kontroly na gynekologii - preventivní prohlídky (odhlížím pro tuto řádku od Vašeho tématu) zachránily život mnoha ženám (manželky mnoha mužům, matky mnoha dětem). (Kondom není rozodně špatná volba, i jako doplněk - metoda pásek a šle). Dr. Borovanský

MUDr. Vladislav Borovanský
MUDr. Vladislav Borovanský

Specializace: Psychiatrie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Pět varovných příznaků mozkové mrtvice. Poznáte je?
Články: Pět varovných příznaků mozkové mrtvice. Poznáte je?
Z bezvědomí vás vytrhne...
Čisté zuby se nekazí a šetří peníze
Články: Čisté zuby se nekazí a šetří peníze
Zapomeňte na dědičnost a...
Plný nos jemně vyčistí sůl
Články: Plný nos jemně vyčistí sůl
Ucpaný nos je nepříjemná...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: