Otěhotnění pomocí metody pisci a hatchingu

Dobrý den, máme s manželem problém s otěhotněním. Snažíme se již třetím rokem (mě je 29 let a manželovi 28.). Bohužel manželovi zjistili nízký počet spermií a to 100 tis....jinak jsou zdraví. Bohužel u sebe nemám žádné výsledky. V březnu jsme podstoupili 1. IVF, měla jsem 6 vajíček, z toho 5 zralých, prodlouženou kultivaci do 5. dne přežilo pouze jedno jediné, které mi zavedli, bohužel se neuchytilo. Mám dotaz ohledně metody PISCI a asistovaného hatchingu. Jsou pro nás tyto metody vhodné, když já jsem zcela zdravá (mám pouze špatnou štítnou žlázu, beru letrox 125). Rádi bychom zvýšili naše šance na otěhotnění a rádi bychom pro miminko udělali všechno, ale na druhou stranu nevím, jestli do toho jít. Ptala jsem se na to lékaře a řekl mi, že je to na nás :( Děkuji Vám mnohokrát za odpověď a přeji hezký den, Veronika

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Veroniko, s tak nízkou koncentrací spermií bohužel ani metodu PICSI (ani jinou metodu výběru spermií - metodu MACS) nelze provést. Otázkou je, zda by bylo využití metody PICSI potřeba, PICSI používáme pouze v indikovaných případech - kdy je zvýšená míra fragmentace DNA u spermií. Toto vyšetření ale při tak nízké koncentraci nelze objektivně provést. Neznám výsledky Vašeho hormonálního profilu, ale pokud je Vám 29, myslím si, že je šance na zisk většího počtu vajíček, jejich oplodnění a v ideálním případě vykultivování kvalitních blastocyst, které by bylo možné geneticky vyšetřit (PGS). Samotný asistovaný hatching Vaši šanci nezvýší. Výsledek ale může ovlivnit i správně provedená stimulace (alespoň 3-4x by se měly během ní provádět odběry krve na FSH, LH a E2 spolu s UTZ folikulometrií, měla by trvat minimálně 11 dní, tedy odběr vajíček nejdříve 13. den od první injekce FSH, je důležité také zvolit správnou kombinaci stimulačních preparátů - já preferuji Merional/Menopur a Diphereline). Nevím také, jaká všechna vyšetření máte provedena, u nás kromě hormonálního profilu včetně hormonů štítné žlázy, vyšetřujeme také reprodukční imunologii, provádíme vyšetření na vyloučení některých infekcí, celiakie, endometriózy, u obou partnerů pak genetické vyšetření - karyotyp. Pokud vám lékař nedokáže poradit, jaké metody jsou pro vás vhodné a efektivní, doporučuji vám najít si jiné centrum. Velkým omylem veřejnosti je, že všechna centra pracují stejně, mají stejné výsledky a vy stejnou šanci na otěhotnění. Pokud byste měli zájem, nabízím vám nezávaznou a bezplatnou konzultaci v mé ambulanci, případně doplnění neprovedených vyšetření, pak se budete moci lépe rozhodnout o dalším postupu. Více informací najdete také zde www.sanatoriumhelios.cz http://www.sanatoriumhelios.cz/diskuze Hezký večer prim MUDr Pavel Texl

prim. MUDr. Pavel Texl
prim. MUDr. Pavel Texl

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Sanatorium Helios

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: