Otěhotnění při menstruaci a následném vynechání antikoncepce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké je riziko otěhotnění během menstruace? Trochu jsem si o tom zjišťovala a pokud tomu správně rozumím, je v době menstruace riziko nejmenší. Beru antikoncepci Katya a první den po týdenní pauze mezi platy jsem zapomněla vzít pilulku a vzala jsem si ji až druhý den (tj. o 24 hodin později). Menstruaci jsem při tom tento cyklus měla až 5.-8. den po vysazení pilulek a normálně to bývá tak 3.-6.den. 7.den týdenní pauzy jsem měla sexuální styk. Podrobně jsem prostudovala návod k antikoncepci a dočetla jsem se, že prakticky jediná možnost, kdy můžu otěhotnět příčinou vynechání pilulky je, když si ji zapomenu vzít po týdenní pauze a 7 dní předtím mám pohlavní styk. Chtěla bych se tedy zeptat, jaká je v mém případě pravděpodobnost otěhotnění? Další menstruaci mám dostat až za tři týdny... tak bych do té doby aspoň chtěla vědět, jak velká je pravděpodobnost, že můžu být těhotná. Jak často se stává, že ženy otěhotní během menstruace? Jsou známa nějaká procentuální čísla? A opravdu účinnost antikoncepce klesá tak silně již po jednom vynechání? Předem moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Během menses je pravděpodobnost otěhotnění minimální, a v příbalovém letáku je jasně psáno Pokud se v užití tablety opozdíte o méně než 12 hodin, není ochrana před otěhotněním narušena. Užijte tabletu okamžitě, jakmile si chybu uvědomíte a další tabletu pak užijte v obvyklou dobu. Pokud se v užití tablety opozdíte o více než 12 hodin, ochrana před otěhotněním může být snížena. Čím více tablet zapomenete užít, tím větší je riziko snížení účinku přípravku Riziko otěhotnění je větší když zapomenete užít tabletu na začátku nebo na konci blistru. Varování výrobce má jistě své oprávnění,číselně se to vyjádřit nedá,protože není možno provést v tomto směru žádnou studii. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
otěhotnět | Od: miroslava | 2.11.2013 09:08
dobry den chtěla jsem se zeptat jestli bych mohla otěhotnět kdy jeden měsic mi vynechala menstruace a delala jsem si těhotensky test a byl negativni a muzu otehotnět když jsem nemam menstruaci
reagovat
re:otěhotnět | Od: admin | 3.11.2013 19:31
Dobrý den, na dotazy v diskuzi lékař neodpovídá,
prosím zadejte svůj dotaz do poradny
http://www.ulekare.cz/poradna-rozcestnik
reagovat
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Vyšetření moči
Články: Vyšetření moči
Vyšetření moči patří mezi...
Bolest jako varovný signál: dokážete ji poslechnout?
Články: Bolest jako varovný signál: dokážete ji poslechnout?
Bolest je často chápána...
S Nutridrinkem připravíte zdravou snídani během několika minut
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Proč nám cukají oči?
Články: Proč nám cukají oči?
Pod cukáním nebo svíráním...
Vymodlené dítě nemusí být zárukou trvalého vztahu
Články: Vymodlené dítě nemusí být zárukou trvalého vztahu
Podobně jako při vstupu do...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x