Otěhotnění při nemoci

Dobrý den, nedávno jsem podle těhotenského testu zjistila, že jsem těhotná. K otěhotnění došlo v době, kdy u mě probíhalo nachlazení (silné bolesti v krku, hlavy, rýma, kašel, teplota byla jen velmi lehce zvýšená). Teď mám strach, aby plod nebyl poškozený, když došlo k otěhotnění v době nemoci. Mám se obávat, nebo můžu být v klidu? Jak velké je riziko poškození? Předem moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, v prvních dnech a týdnech ještě není založena placenta, dětátko není v úplně přímém kontaktu s krevním oběhem matky, tak není třeba se nadměrně znepokojovat. Pokud jde o vlivy infekce v ranných stadiích těhotenství - prvních týdnech, pokud je infekce silnější a opravdu poškodí plod, jeho vývoj se zastaví a nevyvíjí se dále - dochází k tzv.efektu "vše nebo nic". To značí - bud to přežije v pohodě (vývoj není nijak postižený a narodí se zdravé dítko) nebo dojde ke spont.potratu ev.syndromu zamklého potratu. Pokud se vaše dítko vyvíjí dobře (to poznáte na pravidelných těhotenských kontrolách u gynekologa), budte v pohodě a těšte se na něj. Příroda to má dobře zařízeno. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®


 celý článek

x